Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lenke Rothman 1959, Foto: Lennart Arnér

Lenke Rothman – Att hopfoga den sönderfallande världen

Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för levande historia den 14 juni öppnar utställningen “Att hopfoga den sönderfallande världen”, den första delen av två i ett utställningsprojekt producerat av Sörmlands museum. Lenke Rothman överlevde tre koncentrationsläger och anlände 1945 till Sverige 16 år gammal. Det är första gången på tio år som hennes verk visas.

Lenke Rothman 1959 Foto: Lennart Arnér

PRESSVISNING Lenke Rothman: Att hopfoga den sönderfallande världen

Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för Levande historia öppnar “Att hopfoga den sönderfallande världen”, den första delen av två i ett utställningsprojekt producerat av Sörmlands museum. Pressvisning tisdagen den 12 juni kl. 11.00

Utställningen Stämplad på turné i Norrbotten

Med start den 16 mars visas miniutställningen Stämplad i Medborgarhuset i Arjeplog. Under 2018 gör Forum för levande historia en regional satsning i Norrbotten med verksamhet på flera orter i länet.

Lenke Rothman 1959 Foto: Lennart Arnér

Lenke Rothman: Från Förintelsen till hyllad konstnär

Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för Levande historia den 14 juni öppnar den första delen av utställningen “Att hopfoga den sönderfallande världen”, i samarbete med Sörmlands museum. Lenke Rothman överlevde tre koncentrationsläger och anlände 1945 till Sverige 16 år gammal. Det är första gången på tio år som hennes verk visas i Sverige.

Forumkväll hos Forum för levande historia

Ny samtalsserie ger perspektiv på dagens Europa

Med start 28 februari är Polen först ut i en serie offentliga samtal om ”Europa i dag” hos Forum för levande historia. Senare i vår blir det fokus på Ungern, Tjeckien och Tyskland/Österrike.

Historikern Yehuda Bauer i Stockholm på Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag den 27 januari är en dag då vi hedrar alla de som mördades under Förintelsen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. Forum för levande historia har bjudit in historikern Yehuda Bauer.

Förintelsens minnesdag

På lördag den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. Runt om i Sverige genomförs ett 150-tal arrangemang.

Satsning för ökad kunskap om rasism

I en ny undersökning från Novus på uppdrag av Forum för levande historia uppger 47 procent av de tillfrågade att de bevittnat rasism det senaste året. I samma undersökning uppger 44 procent att de tror att rasismen kommer att öka i det svenska samhället det kommande året. Forum för levande historias satsning ”Prata rasism” syftar till att öka kunskapen om rasism.

24 luckor som gör skillnad

Människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb, författarinnan Katarina Taikon och Anne Frank. Vad har de gemensamt?

Panelsamtal 5/12 om faktaresistens och "fake news"

Panelsamtal 5/12 om faktaresistens och "fake news"

Välkommen 5 december till ett samtal mellan Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och Lars Dencik, professor i socialpsykologi. Moderator är Olle Zachrison, chef för Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det farfar inte berättade

Det farfar inte berättade

Nästa vecka öppnar utställningen ”Gulag: Det farfar inte berättade” i Forum för levande historias lokaler i Stockholm. Utställningen är en historisk berättelse och ett personligt porträtt som ger besökaren en bild av livet i Stalins Gulagläger. Följ Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist.

Nytt klassrumsmaterial om källkritik och rasism

Nytt klassrumsmaterial om källkritik och rasism

Forum för levande historia presenterar ett nytt digitalt klassrumsmaterial på Skolforum i Älvsjö den 30-31 oktober. Syftet med materialet är att skolelever ska utveckla sitt kritiska tänkande genom övningar i källkritik och historiebruk. Och samtidig lära sig mer om rasism och intolerans mot olika grupper i samhället.

Visa mer