Höstens Forumkvällar i Stockholm
Under hösten inleder Forum för levande historia en samtalsserie i Stockholm under rubriken Forumkväll. Relevanta samtal och föredrag med anknytning till myndighetens ämnesområden utlovas.
Under hösten inleder Forum för levande historia en samtalsserie i Stockholm under rubriken Forumkväll. Relevanta samtal och föredrag med anknytning till myndighetens ämnesområden utlovas.
Bertil Bäckström har tillträtt som ny chef för produktionsavdelningen på myndigheten Forum för levande historia i Stockholm. Han kommer närmast från en tjänst som avdelningschef på Kulturparken Småland där han bedrivit ett framgångsrikt publikarbete under flera år.
På onsdag 2 augusti kl. 14.00 hålls en minnesstund för Förintelsens romska offer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Minnesstunden arrangeras av Sveriges Internationella Roma Filmfestival i samarbete med Forum för levande historia.
Hur tar svenska elever till sig kunskaper och erfarenheter från studiebesöken i Auschwitz? Bidrar resorna till elevernas kunskapsutveckling kring grundläggande frågor om demokrati och mänskliga rättigheter? För att studera detta har Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet nu inlett ett forskningssamarbete.
Tisdag den 13 juni är det pressvisning i Stockholm av Forum för levande historias nya utställning ”Propaganda – Risk för påverkan”. Utställningen tar upp kritiskt tänkande, propaganda och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv. Syftet är att stärka besökarnas förmåga att kritiskt granska och ifrågasätta manipulerade budskap i sin vardag.
Den 13 juni är det pressvisning i Stockholm av Forum för levande historias nya utställning ”Propaganda – Risk för påverkan”. Utställningen tar upp kritiskt tänkande, propaganda och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv. Syftet är att stärka besökarnas förmåga att kritiskt granska och ifrågasätta manipulerade budskap i sin vardag.
Forum för levande historia släpper idag ett nytt utbildningspaket med kortdokumentär och webbmaterial om livet i diktaturen Östtyskland under kalla kriget. Utbildningspaketet är tänkt att komplettera myndighetens befintliga klassrumsmaterial om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.
Forum för levande historia har tagit fram en ny tvärvetenskaplig antologi för att öka kunskapen och medvetenheten om tolerans. Fokus ligger på toleransens utveckling under ungdomsåren, vilken roll föräldrar, skola och civilsamhälle har för formandet av ungdomars toleranta attityder, och hur toleransen ser ut i ett internationellt perspektiv. Målgrupp är skola, myndigheter och civilsamhälle.
Hur kan vi motarbeta intolerans och främja ett tolerantare samhälle? För att skapa bättre förutsättningar för detta arbete har Forum för levande historia undersökt toleransens föränderlighet, utveckling och bakomliggande orsaker. En ny tvärvetenskaplig forskarantologi, ”Toleransens mekanismer”, offentliggörs senare i veckan.
I början av april tillträder Johan Rahm som kommunikationschef på myndigheten Forum för levande historia i Stockholm. kommer närmast från en tjänst som kommunikationschef på Friends.
I dag arrangerar Forum för levande historia en museikonferens i Luleå. Syftet är att stötta och uppmuntra museer i Norrbotten och Västerbotten att arbeta med historiska utgångspunkter för att stärka alla människors lika värde.
Vi har många minnesdagar i almanackan, men finns det händelser vi inte vill minnas? Minnen som inte får ta plats i det offentliga rummet? I eftermiddag arrangerar Forum för levande historia ett samtal om ”snubbelstenar” och minnesmärken över Förintelsens offer.