Ny rapport: skolan demokratifrämjande för vissa
Skolan har störst positiv effekt hos elever från socioekonomiskt utsatta hem när det gäller att utveckla demokratisk kompetens. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia.
Skolan har störst positiv effekt hos elever från socioekonomiskt utsatta hem när det gäller att utveckla demokratisk kompetens. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia.
Med livet som insats utmanar journalisten Najwa Alimi Afghanistans traditionella syn på kvinnor och män. För sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter tilldelas hon Per Anger-priset, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati som delas ut av Forum för levande historia.
I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.
Utställningen Yttrandefrihetens gränser handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. Med historiska exempel, dilemmafrågor och VR-upplevelse vill vi utmana besökare att reflektera och samtala med varandra. Utställningen visas 9 september 2019 – 1 juni 2020.
Tid: Måndagen den 9 september kl. 11.00 Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm
I år är det 75 år sedan alla romska fångar i förintelselägret Auschwitz-Birkenau avrättades, natten mellan den 2 och 3 augusti 1944. Händelsen har i efterhand kommit att kallas för ”Zigenarnatten”. Den 2 augusti kl. 14.00 hålls minnesceremonier vid minnesmärket över Raoul Wallenberg på Haga kyrkoplan i Göteborg och Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
I dag har Sveriges första snubbelstenar placerats på tre adresser i Stockholm. Runt om i Europa har hittills närmare 70 000 s.k. snubbelstenar lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Stenarna är en del i det europeiska konstprojektet Stolpersteine.
Foto, måleri, skumplast och virkat. Romskt, samiskt och judiskt från olika länder och olika generationer. I dag öppnar utställningen Not the End - Konstnärer tolkar Förintelsen. Bilder från utställningen finns nu tillgängliga.
Runt om i Europa har omkring 70 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Den 14 juni placeras Sveriges första snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm. I samband med placeringen av den första snubbelstenen hålls en invigningsceremoni med tal och musik. Tid: Fredag 14 juni kl. 10.00-10.30 Plats: Kungsholmstorg 6 i Stockholm
Tid: Torsdagen den 13 juni kl. 11.00 Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm
De allra flesta i Sverige tycker att kunskap om Förintelsen är både viktig och intressant, enligt en rapport från Forum för levande historia som släpps i dag. Det är den första undersökningen någonsin i Sverige som beskriver hur vuxna personer utanför skolans värld tänker kring Förintelsen.
Foto, måleri, skumplast och virkat. Romskt, samiskt och judiskt från olika länder och olika generationer. Från 13 juni visar Forum för levande historia utställningen ”Not the End”.