Gå direkt till innehåll
Snubbelstenar i Berlin. Bild: Alamy
Snubbelstenar i Berlin. Bild: Alamy

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Stockholms första snubbelstenar invigs 14 juni

Runt om i Europa har omkring 70 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Den 14 juni placeras Sveriges första snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm.

I samband med placeringen av den första snubbelstenen, till minne av Erich Holewa, hålls en invigningsceremoni med tal och musik.

Tid: Fredag 14 juni kl. 10.00-10.30
Plats: Kungsholmstorg 6, Stockholm

Medverkar gör bl.a Gunter Demnig, konstnär och initiativtagare till projektet Stolpersteine, Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm, Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, Tommy Ringart, ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och Mikael Holewa, brorson till Erich Holewa. 

Invigningsceremonin hålls utomhus. Ingen anmälan krävs. Mer information på levandehistoria.se

Under eftermiddagen placeras en snubbelsten på Apelbergsgatan 36 kl. 13.00 och på Gumshornsgatan 6 kl. 14.00.

På Kungsholmstorg 6 läggs en snubbelsten till minne av Erich Holewa som utvisades 1938 och som sedan deporterades till Auschwitz 1942 där han dödades. På Apelbergsgatan 36 placeras en sten till minne av Hans Eduard Szybilski. Han utvisades 1938 och deporterades från Berlin till Auschwitz 1943. På Gumshornsgatan 6 placeras en snubbelsten till minne av Curt Moses som utvisades 1937 och som troligen dödades i Riga 1941.

Lördagen den 15 juni kl. 13.00 hålls ett panelsamtal på Forum för levande historia om minnet av Förintelsen i det offentliga rummet. Mer information på levandehistoria.se

Snubbelstenen är ett minnesmärke med formen av en gatsten med en inskription som identifierar en person som föll offer för Förintelsen. Stenen placeras på personens senast kända bostadsadress. Minnesstenen är utformad av den tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde sitt konstprojekt i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945. I dag finns snubbelstenar på en mängd platser runt om i Europa.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet genomförs i samarbete med Stockholms stad.

Mer information finns inom kort på levandehistoria.se

Bakgrundsinformation
Historikern fil dr Olof Bortz har på uppdrag av Forum för levande historia gjort efterforskningar som resulterat i kunskapen om dessa personer vid dessa adresser. Källor för efterforskningarna har varit Statens utlänningskommissions arkiv, Sandlerkommissionen samt arkivet och museet Yad Vashem i Jerusalem. Efterforskningarna har gällt personer som uppehöll sig i Stockholm under 1930- och 40-talet på en angiven adress, som utvisades och sedan föll offer för Förintelsen.

Presskontakter
Bodil Sundén, presskontakt, Forum för levande historia
Tel: 0702 59 38 19, 0720 78 34 34
E-post: bodil.sunden@levandehistoria.se
www.levandehistoria.se

Tommy Ringart, ordförande, Föreningen Förintelsens Överlevande
Tel: 0705 62 11 40
E-post: tommy.ringart@gmail.com
www.ffo.nu

Oscar Ljunggren, presskontakt hos kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C)
Tel: 0761 22 94 01
E-post: oscar.ljunggren@stockholm.se
www.stockholm.se

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884