Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Forum för levande historia medverkar i nationell satsning

    Med anledning av regeringens internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism initieras en nationell satsning för att öka kunskaperna i skolan och samhället. Forum för levande historia tilldelas sex miljoner.

  • Demokratiska samtal – ett nytt klassrumsmaterial

    Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Men hur ska vi samtala med varandra? Forum för levande historias nya digitala och interaktiva klassrumsmaterial ”Demokratiska samtal” ger skolelever möjlighet att öva både sin samtalskompetens och sitt kritiska tänkande. Materialet är kostnadsfritt och riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet.

  • Ny utställning: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

    Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska barn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt. Utställningen öppnar den 25 januari.

  • Förintelsens minnesdag – från norr till söder

    ​Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan. Runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang.

  • Historikern Jan Grabowski i Stockholm på Förintelsens minnesdag

    På Förintelsens minnesdag den 27 januari är det är det 75 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. I Stockholm anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den polsk- kanadensiske historikern Jan Grabowski.

  • PRESSVISNING: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

    Tid: 21 januari kl. 11.00 Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Stockholm. En utställlning om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

  • Konferens om arbete mot rasism

    ​Hur ser arbetet med att förebygga och motverka rasism ut inom offentlig sektor? Vilka erfarenheter kan dras av arbetet inom ramen för den nationella planen mot rasism och hatbrott och vad är regeringens ambitioner på området? Det är frågor som står i fokus på den konferens som Forum för levande historia arrangerar i Stockholm den 5 december.

  • Nyutgivna noveller om Förintelsen till skolor

    Nu börjar Forum för levande historia sprida fyra noveller om Förintelsen från förlaget Novellix till skolor. Novellerna gavs ut den 1 september, på 80-årsdagen av andra världskrigets utbrott, i samarbete med författaren och journalisten Anders Rydell.

  • Ny antologi om kommunismens fall 1989

    Inför 30-årsminnet av murens fall släpper Forum för levande historia i dag en antologi om de kommunistiska regimernas fall i Centraleuropa, med fokus på Tyskland, Polen och Ungern.

  • Afghansk journalist prisas i Stockholm: intervjutider kvar

    Torsdagen den 17 oktober tar Najwa Alimi emot Per Anger-priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Hon får priset för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter i Afghanistan. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer dagarna före prisceremonin.

  • Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

    I dag öppnar utställningen Barns blick på Förintelsen. Här får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser. Barns blick på Förintelsen visas 25 september till 18 januari 2020.

Visa mer