Gå direkt till innehåll
Ljuständning på Förintelsens minnesdag
Ljuständning på Förintelsens minnesdag

Pressmeddelande -

Förintelsens minnesdag – från norr till söder

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan. Runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang.

– Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar alla de som mördades under Förintelsen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja arbetet med Förintelsens minnesdag runt om i landet. I år uppmärksammas minnesdagen med en mängd evenemang från norr till söder i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar och seminarier.
Läs mer i Forum för levande historias minnesdagskalendarium

Ett sätt att uppmärksamma Förintelsens minnesdag är att använda Forum för levande historias miniutställning som kan laddas ned och sättas upp i till exempel skolor och bibliotek. Årets minnesdagsutställning Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, s.k. Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Barnen blev mottagna av familjer, barnhem och andra boenden i exempelvis Dalsland, Dalarna, Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm.

I Stockholm visas utställningen vid Sergelstorg under perioden 27 januari – 27 februari, samt i större format i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan under perioden 25 januari – 15 september.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni den 27 januari kl. 17.00 med ljuständning, tal och musik. Medverkar gör bland andra historikern Jan Grabowski, Tobias Rawet, som överlevde ghettot i Lodz och Ravensbrück-lägret som barn, samt inrikesminister Mikael Damberg.

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884