Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto från utställningen "Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige"

Visas i Malmö: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige kan nu ses på Malmö stadsarkiv. Brev, fotografier och arkivmaterial skildrar några av de 500 barn som i slutet av 1930-talet kom från Nazityskland till Sverige genom räddningsinsatsen Kindertransport.

Ny rapport: Sveriges agerande under andra världskriget

​En ny studie från Forum för levande historia visar att merparten av dagens svenskar ser positivt på samlingsregeringens agerande under andra världskriget. Sverige anses inte ha varit opportunistiskt, eftersom den svenska regeringen inte hade något annat val än att göra eftergifter till Nazityskland.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Nyanserad bild av Sveriges relation till Förintelsen

I dag öppnar två nya utställningar om Sveriges relation till Förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningarna ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, bidrar båda två med komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

PRESSVISNING Sveriges relation till Förintelsen

Den 22 september öppnar två nya utställningar, ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, som belyser Sveriges relation till Förintelsen. Vad visste man i Sverige om nazisternas förintelsepolitik och hur agerade olika delar av det svenska samhället? Båda utställningarna lyfter fram komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Intisar Al-Amyal, årets Per Anger-pristagare Foto: Anne-Sophie Le Mauff

Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare

Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.

Demokrati pågår Foto: Martin Skoog

Här kan 9-12-åringar lära sig om demokrati

​Forum för levande historia vänder sig till barn mellan 9 och 12 år med nya utställningen Demokrati pågår. Barn, familjer och skolklasser i årskurs 4-6 bjuds nu in till att undersöka vad demokrati är. Media välkomnas att besöka utställning och workshop med skolelever.

Stina Wirsén och Hédi Fried. Foto: Viktor Gårdsäter/Natur & Kultur

Hédi Frieds böcker till Sveriges skolor

I syfte att öka kunskapen om historien och stimulera till samtal om inkludering och mångfald tillgängliggör Axel Johnson, Forum för levande historia och Natur & Kultur Hédi Frieds böcker ”Frågor jag fått om Förintelsen” samt ”Historien om Bodri” för Sveriges skolor.

Forum för levande historia öppnar åter för besökare

Idag den 10 augusti har vi åter öppnat våra publika lokaler för besökare. Såväl allmänhet som skolklasser hälsas välkomna igen. Lokalerna har varit stängda sedan i våras på grund av situationen kring coronaviruset (Covid-19).

Minnessten för romska offer, Chelmno. Foto: Mia Taikon

Årsdagen av ”Zigenarnatten” påminner om romerna då och nu

Idag den 2 augusti är årsdagen av den så kallade ”Zigenarnatten” 1944. Då avrättades omkring 3000 romska fångar i Auschwitz natten mellan den 2 och 3 augusti. Forum för levande historia uppmärksammar detta med en digital programkväll där statsministern deltar med en videohälsning.

Forum för levande historia skriver under för en stark demokrati

​Forum för levande historia undertecknar Deklaration för en stark demokrati, framtagen av kommittén Demokratin 100 år. Forum för levande historia har allt sedan starten för snart 20 år sedan arbetat för att med lärdom från Förintelsen och andra folkmord engagera och stärka människor i arbetet med att bevara en stark demokrati.

Visa mer