Pressmeddelande -
Visas i Malmö: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige
Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige kan nu ses på Malmö stadsarkiv. Brev, fotografier och arkivmaterial skildrar några av de 500 barn som i slutet av 1930-talet kom från Nazityskland till Sverige genom räddningsinsatsen Kindertransport.
Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige visas nu på Malmö stadsarkiv. Den är producerad av Forum för Levande historia och har fram tills nyligen visats i Stockholm.
Berättelsen om de 500 judiska barn som räddades till Sverige 1939 har också en historisk koppling till Malmö och till Skåne. Flera tysk-judiska flyktingbarn togs emot av skånska familjer.
– Det är därför glädjande att Malmö stadsarkiv vill visa denna utställning och ge besökarna en chans att upptäcka sin lokala historia, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent på Forum för levande historia.
Förutom personliga berättelser om tillvaron före kriget, under flykten och om livet efteråt, belyser utställningen en del av Sveriges och Europas historia. Den berättar om ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en målsättning om att undvika en judisk flyktingvåg, parallellt med ett engagerat civilsamhälle som tar emot flyktingbarnen.
– Vi hoppas också att den historiska erfarenheten kan användas för att diskutera hur vi bemöter flyktingbarn idag, säger Ingrid Lomfors.
Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). Läs mer om utställningen på levandehistoria.se
Utställningen visas 2 oktober 2020 – 31 januari 2021 på Malmö stadsarkiv https://www.mynewsdesk.com/se/malmo/pressreleases/nu-oeppnar-jag-kom-ensam-judiska-flyktingbarn-i-sverige-paa-malmoe-stadsarkiv-3038715
På Malmö stadsbibliotek visas 25 september – 18 oktober utställningen "Plundring – början till ett folkmord", producerad av Forum för levande historia och Folkets hus och Parker.https://malmo.se/Aktuellt/Artiklar-Malmo-stad/2020-09-22-Utstallning-om-nazisternas-plundring-av-kulturforemal.html
Överintendent Ingrid Lomfors är på plats i Malmö när utställningen invigs den 1 oktober. För intervjuer med Ingrid Lomfors kontakta pressekreterare på Forum för levande historia.
Ämnen
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.