Pressmeddelande -
16/3 Tre historiker samtalar om Putins historia
Vilken roll har historieskrivningen i kriget i Ukraina? Och vad är egentligen korrekt, enligt historievetenskapen? Historikerna Klas-Göran Karlsson, Per Anders Rudling och Barbara Törnquist-Plewa samtalar om detta. Tobias Svanelid är moderator och Forum för levande historia arrangerar.
När: onsdag den 16 mars 2022, kl. 17.30–19.00
Var: DIGITALT
- via Zoom, anmälan senast tisdag 15 mars, före kl. 24.00
- via levandehistoria.se (utan anmälan)
- via Facebook (utan anmälan)
Rysslands anfall på Ukraina har föregåtts av en särskild officiell historieskrivning från Kreml om den gemensamma ryska och ukrainska historien. Det är en historieskrivning som används för att motivera och legitimera anfallet.
Är den bild av historien som Kreml sprider något som det ryska ledarskapet faktiskt tror på, eller är det propaganda som syftar till att dölja de verkliga motiven? Vilka är i så fall dessa? Delar den ryska allmänheten Kremls syn på historien om Ukraina? Vilken är den ukrainska officiella berättelsen om historien?
Medverkande:
Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet. Han forskar om folkmord och terror, både realhistoriskt och i eftervärldens kulturella bearbetning av historiska händelser. Han har bland annat forskat om kommunistiska regimers terror, folkmordet på armenierna och Förintelsen samt om representation och bruk av historia i ett brett europeiskt perspektiv.
Per Anders Rudling, docent i historia verksam vid Lunds universitet. Han har främst forskat om historiekultur, nationalism och ideologiskt historiebruk i Kresy Wschodnie, som idag är västra Belarus, västra Ukraina, och Litauen.
Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet. Hon forskar om Öst- och Centraleuropas historia, politik och kultur. Hon har särskilt intresserat sig för frågor gällande kollektivt minne, stereotyper, myter och symboler med fokus på Polen, Belarus och Ukraina.
Kategorier
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.