Gå direkt till innehåll
Möt årets Per Anger-pristagare: Justine Ijeomah

Pressmeddelande -

Möt årets Per Anger-pristagare: Justine Ijeomah

Möt årets Per Anger-pristagare: Justine Ijeomah

Under MR-dagarna (14 – 16 november) på Kulturhuset i Stockholm delas Per Anger-priset ut till en person som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Årets pristagare är Justine Ijeomah, grundare av den nigerianska människorättsorganisationen HURSDEF (Human Rights Social Development and Environmental Foundation).

Per Anger-priset är en internationell utmärkelse som instiftades 2004 av den svenska regeringen. Priset delas ut för att lyfta fram insatser som främjar demokrati och mänskliga rättigheter. Forum för levande historia har i uppdrag av regeringen att nominera pristagare, utse en jury och organisera allt arbete som rör priset.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest under andra världskriget. Anger tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern.

Årets Per Anger-pristagare är Justine Ijeomah, grundare av den nigerianska människorättsorganisationen HURSDEF (Human Rights Social Development and Environmental Foundation) och motiveringen lyder:

För att i ett sammanhang av brutalt polisvåld och under misshandel, dödshot och mordförsök uthålligt ha kämpat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna särskilt bland fattiga och lågutbildade och för att envist ha arbetat för avskaffande av dödsstraffet tilldelas Justine Ijeomah, Nigeria, Per Anger-priset 2013.

I Nigeria är polisen ofta brutal och rättssäkerheten låg. Vid akuta situationer rycker Justine Ijeomah och andra aktivister i HURSDEF ut till arrestlokaler och polisstationer och försöker genom sin blotta närvaro minska risken för misshandel samt få till stånd frisläppande mot borgen. De som grips är inte sällan gatubarn som helt saknar andra företrädare. Ijeomah verkar också för att få igång utredningar när människor försvunnit eller blivit arresterande. Arbetet kan även handla om att få ut kroppar från bårhus eller att finnas på plats vid domstolsförhandlingar.

Justine Ijeomah har vid upprepade tillfällen utsatts för dödshot och tvingats gå un­der jorden. Han har gripits och utsatts för grov misshandel och tortyr samt för allvarliga mordförsök.

Prisceremonin hålls i Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm, torsdag 14 november kl. 18.00 – 19.30.

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Röda korset och Svenska kyrkan.

För mer information, kontakta:
Marie Grefberg, projektledare Forum för levande historia, +46 (0)70 453 68 30
Jonas Morian, pressekreterare Forum för levande historia, +46 (0)70 259 38 19

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att, med utgångspunkt i Förintelsen, främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten samt att stärka människors vilja att verka för alla människors lika värde.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884

Relaterat innehåll

Västeråselever fyller tomma stolar

Västeråselever fyller tomma stolar

Nästa vecka medverkar elever från ABB Industrigymnasium i Västerås i en dokumentär berättarföreställning om tio människorättsaktivister. I föreställningen Den tomma stolen lånar eleverna ut sina röster till tidigare Per Anger-pristagare med syfte att gestalta de pressade förhållanden som råder för människorättsförsvarare runt om i världen idag.