Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nationellt filmprojekt ska få unga att tänka kritiskt

Hundratals engagerade skolungdomar och deras lärare är just nu involverade i Forum för levande historias nationella filmprojekt ”Vadå tolerans?” Det handlar inte bara om att göra film på temat tolerans, utan framför allt om att stimulera unga till kritiskt tänkande.

 

– Vi vill sätta igång en diskussion kring unga människors tankar och skapa ett forum där barn och ungdomar upp till 18 år ska kunna göra egna filmer på temat tolerans, berättar projektledare Jolanta Wadensjö.

– Dessutom hoppas vi stimulera och väcka elevers kritiska och ifrågasättande synsätt genom att se och diskutera filmer med anknytning till ämnet. Och att barn och ungas röster ges utrymme och plats i det offentliga rummet.

Tanken är att elevernas filmproduktioner ska läggas ut på Forum för levande historias webbplats och ett urval av filmerna samlas på en dvd försedd med en studiehandledning. Filmerna kommer också att visas i andra sammanhang, exempelvis Utbildningsradions ”Rum för berättande”.

– Med utgångspunkt i ordet tolerans vill vi att ungdomarna funderar över vad som är betydelsefullt för dem och vad det är som de själva upplever som orättvist och diskriminerande i sin vardag. Och vad som sätter gränser för att skapa ett samhälle med plats åt alla, utan vare sig ett strukturellt eller individuellt förtryck, säger projektledare Jolanta Wadensjö.

– Denna process och diskussion kan pågå mellan ungdomar själva, ungdomar och deras lärare, projektledarna på orten, föreläsarna som sätter igång tankarna och andra vuxna och organisationer som finns runt om projektet.

Projektet ”Vadå tolerans?” genomförs i samarbete med Rädda Barnen, Kulturskolan, Svenska Filminstitutet, UR, FilmCentrum samt lokala aktörer och nätverk. Orter som berörs är Stockholm, Mjölby, Boxholm, Ödeshög, Nyköping, Örebro, Östersund, Kungsbacka, Umeå, Karlstad, Malmö, Helsingborg, Falun, Vansbro och Hedemora.

Huvudansvariga för projekten på dessa orter är framför allt regionala resurscentra för film och video, men också Kulturskolan i Stockholm och Bildmuseet i Umeå. Totalt berörs cirka 1 000 elever och deras lärare. Projektet avslutas under våren.

För mer information om projektet kontakta projektledaren Jolanta Wadensjö på 08-15 46 97 eller 0730-49 77 25. För bra filmtips, lärarmaterial och litteratur se vår nya webbplats www.tolerans.levandehistoria.se

Ämnen

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176 (ej sms)