Gå direkt till innehåll
Malú García Andrade från Mexiko får regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Foto: Cristopher Ordoñez
Malú García Andrade från Mexiko får regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Foto: Cristopher Ordoñez

Pressmeddelande -

Per Anger-priset 2023: Hon kräver rättvisa för försvunna och mördade kvinnor i Mexiko

Människorättsförsvararen Malú García Andrade från Mexiko får årets Per Anger-pris för sin kamp för de familjer vars döttrar försvunnit och mördats. Hon kräver att morden på kvinnor utreds och de skyldiga ställs till svars. Priset delas ut av Forum för levande historia den 27 april.

Människorättsförsvararen och juristen Malú García Andrade, från Ciudad Juárez i Mexiko, leder en hjälporganisation för de familjer som kräver rättvisa för sina försvunna och mördade döttrar. I över 20 år har hon stridit för att rättsvårdande myndigheter och lagstiftare ska ta brotten mot kvinnor på allvar, att morden ska utredas och leda till åtal och att förövarna straffas.

– Familjerna behöver veta sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars och få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger Malú García Andrade.

I februari 2001 mördades pristagarens syster. Under flera år kämpade familjen för att få rättvisa och upprättelse, men förgäves. Mexiko är ett land präglat av patriarkala strukturer och korruption. I genomsnitt mördas tio kvinnor och flickor varje dag. Många av dessa i femicid, mord på kvinnor just för att de är kvinnor.

Sedan systerns död har Malú García Andrade fortsatt sin kamp. Hon har företrätt hundratals familjer inför myndigheter som inte velat eller förmått ställa förövare inför rätta. I dag är hon en av förgrundsgestalterna inom den mexikanska människorättsrörelsen i arbetet mot femicid.

Pristagaren och hennes familj har flera gånger blivit utsatta för dödshot, mord- och kidnappningsförsök. I dag lever de med skyddad identitet och livvakter.

– Malú García Andrade för en outtröttlig kamp för flickors och kvinnors rättigheter i Mexiko. Trots fara för hennes eget och familjens liv vägrar hon ge vika och driver på för att mord på kvinnor inte ska passera ostraffat, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia och ordförande för Per Anger-prisets jury.

Juryns motivering
María Luisa García Andrade visar ett enormt mod i sin kamp för alla de kvinnor som försvunnit och mördats i Mexiko. I en extremt våldsam miljö kräver hon att staten utreder kvinnomord, femicid, och att de skyldiga döms. Hon ger stöd till drabbade familjer, arbetar för rättsliga reformer och vägrar att ge upp trots att hon och hennes familj måste leva gömda. Hennes beslutsamhet och villkorslösa mod inspirerar och inger hopp om förändring.

I nomineringsarbetet med att välja ut pristagaren har nio organisationer deltagit: Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Individuell Människohjälp (IM), Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Act Svenska kyrkan och We Effect.

Årets pristagare är nominerad av organisationen Amnesty International, svenska sektionen.

Om Per Anger-priset
Priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Det instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser svenske diplomaten Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

Intervjuer i Stockholm och prisutdelning
Per Anger-priset delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 27 april.

Pristagaren är tillgänglig för intervjuer 24–26 april. För bokning av intervjuer kontakta Forum för levande historias presskontakt på tel. 0702-59 38 19 (ej sms) alternativt press@levandehistoria.se.

Läs mer om årets pristagare på levandehistoria.se/perangerpriset


FAKTA
María Luisa García Andrade har grundat och leder hjälporganisationen ”Nuestras Hijas de Regreso a Casa” för familjer i deras kamp för sina försvunna, våldsutsatta och mördade döttrar. (”Bring our Daughters Back Home”, eller ungefär ”Vi vill ha hem våra döttrar”).

År 2022 mördades 3754 kvinnor och flickor i Mexiko, både av okända och kända förövare. Av dessa utreddes 947 som femicid. Se Amnestys rapport (uppdaterade siffror från rapporten för 2022)

”Femicid” är en term som används för att beskriva systematiska övergrepp och mord på kvinnor, för att de är kvinnor. I Mexiko är mord på kvinnor utbrett och ”femicid” används där som brottsrubricering för att särskilja dessa kvinnomord från andra mord.

Kriterierna för att ett brott ska klassas som femicid är mord i kombination med sexuellt våld, stympning och skändande av kroppen, tidigare hot och våld, förtroendeförhållande med förövaren och om offret hållits isolerad eller kroppen exponerats offentligt. Se Amnestys rapport


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884

Relaterat innehåll