Pressmeddelande -
PRESSINBJUDAN Levande historia på Gotland
Hur tedde sig livet på Gotland under andra världskriget? Hur mötte gotlänningarna de baltiska båtflyktingarna? Vilka minnesplatser finns idag? Det är några av frågeställningarna i Forum för levande historias höstsatsning på Gotland som sker i nära samarbete med lokala aktörer.
Projektet som går under namnet På denna plats genomförs tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, Länsbiblioteket, Landsarkivet, Länsmuseet, Rädda Barnen och Högskolan på Gotland.
Sverige beskrivs ofta som en neutral och isolerad glänta i det krigshärjade Europa. Sverige förklarade sig neutralt till kriget, men enskilda människor, organisationer, myndigheter och företag i Sverige var ändå beroende av utvecklingen i övriga Europa. Och de beslut som fattades här påverkade i sin tur de människor som drabbades av den nazistiska diktaturen och de som drog nytta av den.
Under hösten gör Forum för levande historia nedslag på olika platser runt om på Gotland, med syfte att belysa Sveriges förhållande till Förintelsen och Nazityskland. Genom de individuella berättelserna och lokala händelserna lyfts de stora perspektiven fram.
De tre första föreläsningskvällarna äger rum den 18-20 september i Visby, Slite och Hemse under rubriken Gotland under krigsåren. Längre fram behandlas Krigets minnesplatser och Flykten till Gotland. Även sex öppna berättarcaféer arrangeras under hösten med teman Beredskapstid och Att vara flykting. Satsningen avslutas med ett lärarseminarium på Högskolan i Visby.
Måndagen den 18 september kl 15.00 arrangeras en pressträff på Konstmuseets bibliotek, S:t Hansgatan 21 i Visby. Träffa de lokala arrangörerna och ta del av detaljerna i höstens programverksamhet.
För mer information kontakta Lena Laving, Länsmuseet på Gotland, tfn 0498-29 27 12 eller e-post lena.laving@lansmuseetgotland.se alternativt pressekreterare Johan Perwe på Forum för levande historia, tfn 08-723 87 66 eller e-post press@levandehistoria.se
Forum för levande historia är en myndighet som har uppdraget att med utgångspunkt i Förintelsen arbeta med frågor som rör tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter."På denna plats " är ett delprojekt inom ramen för temat "Sverige och Förintelsen". Mer information finns på www.levandehistoria.se