Gå direkt till innehåll

Ämnen: Undersökningar

Forum för levande historias nya rapport undersöker hur vittnesmål från Förintelsens överlevande definierats, samlats in och använts.

Ny rapport: Förintelsens vittnesmål förbisedda av forskare

Trots tillgängliga arkivsamlingar med insamlade vittnesmål och berättelser använder forskare sällan de överlevandes skildringar i vetenskapliga undersökningar. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia, författad av historikern Malin Thor Tureby och kulturvetaren Kristin Wagrell som är verksamma vid Malmö universitet och Linköpings universitet.
Den nya rapporten Vittnesmål från Fö

Ny rapport: Sveriges agerande under andra världskriget

​En ny studie från Forum för levande historia visar att merparten av dagens svenskar ser positivt på samlingsregeringens agerande under andra världskriget. Sverige anses inte ha varit opportunistiskt, eftersom den svenska regeringen inte hade något annat val än att göra eftergifter till Nazityskland.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Nyanserad bild av Sveriges relation till Förintelsen

I dag öppnar två nya utställningar om Sveriges relation till Förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningarna ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, bidrar båda två med komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

PRESSVISNING Sveriges relation till Förintelsen

Den 22 september öppnar två nya utställningar, ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, som belyser Sveriges relation till Förintelsen. Vad visste man i Sverige om nazisternas förintelsepolitik och hur agerade olika delar av det svenska samhället? Båda utställningarna lyfter fram komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Forum för levande historia öppnar åter för besökare

Idag den 10 augusti har vi åter öppnat våra publika lokaler för besökare. Såväl allmänhet som skolklasser hälsas välkomna igen. Lokalerna har varit stängda sedan i våras på grund av situationen kring coronaviruset (Covid-19).

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Forum för levande historia utforskar Sveriges relation till Förintelsen

I en ny satsning kommer Forum för levande historia att utforska Sveriges relation till Förintelsen. I september öppnar två nya utställningar och under hösten planeras flera samtalskvällar med koppling till ämnesområdet Sverige och Förintelsen. Ytterligare innehåll presenteras under hösten.

Forum för levande historias nya antologi lyfter fram propagandans betydelse i både Nazityskland och Sovjetunionen.

Ny rapport: Propaganda påverkar i kristider

I en ny rapport, "Propaganda – en antologi om påverkan”, lyfter Forum för levande historia fram propagandans betydelse i Nazityskland, Sovjetunionen och Islamiska Staten (IS). Även Sveriges hanterade av utländsk propaganda under mellankrigstiden tas upp.

Forum för levande historia medverkar i nationell satsning

Med anledning av regeringens internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism initieras en nationell satsning för att öka kunskaperna i skolan och samhället. Forum för levande historia tilldelas sex miljoner.

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Nytt klassrumsmaterial från Forum för levande historia.

Demokratiska samtal – ett nytt klassrumsmaterial

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Men hur ska vi samtala med varandra? Forum för levande historias nya digitala och interaktiva klassrumsmaterial ”Demokratiska samtal” ger skolelever möjlighet att öva både sin samtalskompetens och sitt kritiska tänkande. Materialet är kostnadsfritt och riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet.

Antologins framsida

Ny antologi om kommunismens fall 1989

Inför 30-årsminnet av murens fall släpper Forum för levande historia i dag en antologi om de kommunistiska regimernas fall i Centraleuropa, med fokus på Tyskland, Polen och Ungern.

Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

I dag öppnar utställningen Barns blick på Förintelsen. Här får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser. Barns blick på Förintelsen visas 25 september till 18 januari 2020.

Elever och lärare i skolmiljö. Foto: Maja Brand.

Ny rapport: skolan demokratifrämjande för vissa

Skolan har störst positiv effekt hos elever från socioekonomiskt utsatta hem när det gäller att utveckla demokratisk kompetens. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia.

Barnteckning från utställningen Barns blick på Förintelsen.

Ny utställning: Barns blick på Förintelsen

I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

Ny rapport: Förintelsen betydelsefull för många

De allra flesta i Sverige tycker att kunskap om Förintelsen är både viktig och intressant, enligt en rapport från Forum för levande historia som släpps i dag. Det är den första undersökningen någonsin i Sverige som beskriver hur vuxna personer utanför skolans värld tänker kring Förintelsen.

Satsning för att stärka demokratin

Tre av fem i Sverige tycker att demokratin har försvagats de senaste 5–10 åren och endast två av fem känner sig ganska eller mycket delaktiga i demokratin. Det visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Forum för levande historia, som i dag lanserar satsningen ”Demokratin och du”. Syftet är att öka engagemanget och bidra till att demokratin stärks.

Ny samtalsserie: Hur mår demokratin?

Med start 13 februari djupdyker Forum för levande historia i temat demokrati under fyra öppna samtalskvällar. Hur kan vi förstå demokratin i dag med hjälp av lärdomar från historien? Vilka utmaningar och möjligheter finns?

Ljuständning Förintelsens minnesdag. Foto: Juliana Wikund

Förintelsens minnesdag

Söndagen den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. Runt om i Sverige genomförs över hundra arrangemang. I Stockholm anordnas en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den amerikanska historikern Deborah Lipstadt, som har bjudits in av Forum för levande historia.

Visa mer