Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Debattartikel: Vi hedrar Förintelsens offer i dag – i motvind (2023-01-27)

DEBATTARTIKEL publicerad i Aftonbladet den 27 januari 2023

-----------------------------
Aftonbladet:

Vi hedrar Förintelsens offer i dag – i motvind
Debattören: Det borde ringa en varningsklocka för oss alla

DEBATT. I dag den 27 januari hedrar vi offren för Förintelsen. Sverige sluter upp – riksdag, regering, hovet, kommuner och civilsamhällesorganisationer. Vårt ansvar för att minnas är viktigare än någonsin – om detta påminner Förintelsens minnesdag.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. I dag samlas därför människor över hela världen för att hedra och minnas dem som föll offer under Förintelsen.

Vi minns de cirka sex miljoner judar som mördades under Förintelsen. Vi minns de romer som utsattes för folkmord, de homosexuella, funktionsnedsatta eller ”asociala” som av olika skäl inte ansågs passa in. Alla de som föll offer för den nazistiska regimen.

I dagarna hålls minnesceremonier och arrangemang på nästan 200 platser i Sverige – från Piteå till Fjugesta, Boxholm och Malmö. Vid Forum för levande historias ceremoni i Stockholm i dag medverkar överlevande från Förintelsen, riksdagens talman Andreas Norlén, jämställdhetsminister Paulina Brandberg, i närvaro av Kronprinsessan Victoria.

Varför ska vi minnas något som hände för nästan 80 år sedan? Varför kan vi inte bara lägga detta hemska bakom oss? Svaret är lika enkelt som svårt – det är avgörande att minnas Förintelsen och att hedra dess offer. För allas skull. Historien har på ett smärtsamt sätt visat oss att hat föder hat. Att hat och hot mot judiska personer och attacker mot synagogor inte är en attack bara mot judar; att ett angrepp mot en minoritets mänskliga rättigheter är ett angrepp på hela det demokratiska samhället.

Med denna kunskap har alla ett ansvar för att stå upp för medmänsklighet och alla människors lika värde.

Hela 95 procent av svenskarna i åldern 18–79 år anser också att kunskap om Förintelsen är viktig för att kunna hindra att någonting liknande inträffar igen. Och 91 procent anser att den kunskapen är viktig för att förstå vad rasism och fördomar kan leda till. Detta enligt Forum för levande historias rapport från 2019, ”Uppfattningar om Förintelsen – 20 år efter informationsinsatsen Levande historia”.

Forum för levande historia bildades 2003 och vi har i 20 år arbetat outtröttligt för att Sverige ska fortsätta att minnas Förintelsen, utan att den förvanskas, förnekas eller politiseras. Men det arbete vi och så många andra gör för att stärka demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna görs just nu i motvind.

Vi ser i dag en oroväckande utveckling där antalet demokratier i världen minskar, antidemokratiska rörelser växer och vi ser en ökad spridning av antisemitiska åsikter och konspirationsteorier, inte minst i olika nätmiljöer. Vi ser förvanskning av Förintelsen i Rysslands retorik kring anfallskriget mot Ukraina.

Vi har i realtid sett stormningen av Kapitolium i Washington, en planerad statskupp av beväpnade högerextremister i Tyskland och alldeles nyss stormningen av kongressen i Brasilien

Artisten Kanye West sprider grovt antisemitiska åsikter till miljoner följare. Och i Sverige hotas och attackeras synagogor igen och igen. Allt detta är exempel på attacker mot demokratin. Detta borde ringa som en varningsklocka för oss alla, för vi vet vad som kan hända när respekten för allas lika värde urholkas och medmänskligheten försvinner, när demokratin hotas och nedmonteras. När ett ”vi” ställs emot ett ”dom”.

Förintelsens överlevande har i decennier varit ute i skolor och berättat. De har vittnat och varnat för vad som kan – men inte får hända igen. De sista vittnena håller nu på att lämna oss.

Ett talesätt säger att en människa kan dö två gånger – först vid dödsögonblicket, sedan när ingen längre säger personens namn.

Emerich Roth. Hédi Fried. Och alla ni andra som har vittnat och varnat, utbildat och stärkt kunskapen om Förintelsen hos generationer av svenska elever. I dag sluter hela Sverige upp och minns. Vi fortsätter. Om ni som upplevt historiens mörkaste skeende orkade, då orkar vi också.

Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884

Relaterat innehåll

Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.