Gå direkt till innehåll

Ämnen: Minoriteter

Ania är en av de fjorton unga svenska judar som medverkar i utställningen @stoltjude som visas på Forum för levande historia. Foto: Mira & Thilda

Instagramkonto om ungt judiskt liv blir ny utställning

Hur är det att vara ung svensk jude i dag? I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för personliga berättelser som bygger på Judiska ungdomsförbundets instagramkonto @stoltjude. Utställningen öppnar den 25 april.

Inför jubileumsåret har Forum för levande historia tagit fram ett grafiskt manér som designats av Tegel & Hatt.

250 år av judiskt liv i Sverige

Under 2025 uppmärksammar Forum för levande historia tillsammans med många andra myndigheter och organisationer 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige. På sajten judisktliv.se finns i dagsläget uppemot 100 jubileumsevenemang som anordnas på platser runtom i landet.

Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för ungas tankar om identitet - vad innebär det att vara sig själv och att tillhöra en nationell minoritet? Den 2 december öppnar Jag är jag! som vänder sig barn i åldern 9–12 år.

Ett nytt faktamaterial synliggör hur judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har behandlats i Sverige genom historien. På bilden syns resandefamiljen Vilhelmsson Brandin omkring 1913.  Foto: Jakob Lindwall / Hälsinglands museum

Nytt faktamaterial: Nationella minoriteter – statens påverkan i historien

Forum för levande historia nya faktamaterial synliggör hur judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har behandlats i Sverige genom historien. Det handlar om politiska och sociala händelser, om rasistiska föreställningar och förtryck men också om åtgärder som genomförts för att förbättra förhållandena för dessa grupper.

Ny rapport: Historisk forskning om rasism och främlingsfientlighet i Sverige

Hur har rasism mot olika grupper sett ut i Sverige genom historien? I en ny kunskapsöversikt går historikern Martin Ericsson igenom forskningen på området. I rapporten ingår bland annat forskning om antisemitism, afrofobi, rasism mot samer och mot romer och resande. I rapporten diskuteras även begrepp och definitioner som exempelvis rasism, främlingsfientlighet och rasifiering.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Förintelsens minnesdag engagerar hela landet

Förintelsens minnesdag den 27 januari engagerar många. Ett 130-tal arrangemang är inplanerade runt om i landet. Fackeltåg, konserter, utställningar, filmvisning och föredrag. I Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål.

I nya utställningen ”Livets trådar” lyfter polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas särskilt fram romska kvinnors vardagsliv.

Ny utställning om romska kvinnors vardagsliv öppnar i Stockholm

Premiär i dag den 6 maj för konstnären Malgorzata Mirga-Tas utställning "Livets trådar". Flera färgstarka och storskaliga textila verk med koppling till romska kvinnors vardagsliv och den romska historien ställs ut för första gången och kan ses hos Forum för levande historia i Stockholm fram till 31 augusti.

En ny rapport undersöker den svenska allmänhetens kunskaper om de nationella minoriteternas historia och dess inställning till historisk rättvisa.

Ny rapport: Svenskar har bristfälliga kunskaper om nationella minoriteters historia

Svenskar upplever att de har bristfälliga kunskaper om de nationella minoriteternas historia. Minst känner man till om tornedalingar, mest om samer. Yngre kan mindre än äldre. Samtidigt är de flesta positiva till att principiellt skapa historisk rättvisa genom politiska initiativ. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia.

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Romerna – Förintelsens bortglömda offer

Idag den 2 augusti är den europiska minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen. Man beräknar att uppemot en halv miljon romer mördades. Men folkmordet på romerna är okänt för många – varför är det så?

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Pressinbjudan: Minnesceremoni för romer under Förintelsen

Den 2 augusti kl.14.00 hålls en minnesceremoni för de romer som mördades under Förintelsen. Författaren Majgull Axelsson talar tillsammans med Rosita Grönfors och flera romska representanter. En ny utställning på temat öppnar samtidigt på Raoul Wallenbergs torg.

Visa mer