Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Undervisningsmaterialet "Antisemitism – då och nu" är framtaget för att ge lärare verktyg att hantera antisemitism i klassrummet och se till att elever får grundläggande kunskaper i ämnet.

Nytt stöd till lärare i undervisningen om antisemitism

Svenska kommittén mot antisemitism och Forum för levande historia har tagit fram en uppdaterad version av undervisningsmaterialet "Antisemitism – då och nu". Syftet är att öka elevers kunskaper om antisemitism och stärka deras förmåga att identifiera, stå emot och bemöta fördomar och hat mot judar.

Den fängslade kambodjanska fackföreningsledaren Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris i dag. Med en tom stol på scenen.

I dag prisas fängslade kambodjanska människorättskämpen Sithar Chhim

I dag tilldelas den fängslade kambodjanska fackföreningsledaren Sithar Chhim årets Per Anger-pris för sin uthålliga och modiga kamp för rättvisa villkor och bättre arbetsförhållanden i sitt land. Priset delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand vid en ceremoni i Stockholm i eftermiddag. Med en tom stol på scenen.

Ny rapport: Historisk forskning om rasism och främlingsfientlighet i Sverige

Hur har rasism mot olika grupper sett ut i Sverige genom historien? I en ny kunskapsöversikt går historikern Martin Ericsson igenom forskningen på området. I rapporten ingår bland annat forskning om antisemitism, afrofobi, rasism mot samer och mot romer och resande. I rapporten diskuteras även begrepp och definitioner som exempelvis rasism, främlingsfientlighet och rasifiering.

Skolor och folkhögskolor som arbetar med Demokratistegen följer en arbetsmodell i sju steg.

Ny modell ska stärka demokratiarbetet i skolan och folkbildningen

I en orolig värld där demokratin och mänskliga rättigheter utmanas är det viktigt att skolan och folkbildningen får stöd för att kunna upprätthålla det goda demokratiarbetet som görs. Därför har Forum för levande historia och Skolverket utvecklat en ny arbetsmodell, Demokratistegen. Från 7 februari är Demokratistegen tillgänglig för grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildningen och folkhögskolan.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Förintelsens minnesdag engagerar hela landet

Förintelsens minnesdag den 27 januari engagerar många. Ett 130-tal arrangemang är inplanerade runt om i landet. Fackeltåg, konserter, utställningar, filmvisning och föredrag. I Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål.

Angående kritik mot en lärarfortbildning

Tidningen Fokus skriver den 25 oktober kritiskt om en fortbildning för lärare om islamofobi arrangerad av Forum för levande historia. Baserat på detta har även Expressen på ledarplats kritiserat myndigheten.
Som statlig myndighet både kan och ska vi granskas. Det välkomnar vi.
Myndigheten bedriver ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Bland annat görs deltagarutvärderingar av alla fortbildnin

Faktamaterialet lyfter fram platser i Moskva som berättar historien om terrorn och förtrycket i Sovjetunionen under 1900-talet.

Nytt material om Sovjetstatens brott mot mänskligheten

Forum för levande historias nya fakta- och undervisningsmaterial Brottsplats Moskva lyfter fram det våldsmaskineri som byggdes upp i det totalitära Sovjetunionen. En period kännetecknad av terror, förtryck och kontroll i samhällets alla delar.

Visa mer