Gå direkt till innehåll
Ett nytt faktamaterial synliggör hur judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har behandlats i Sverige genom historien. På bilden syns resandefamiljen Vilhelmsson Brandin omkring 1913.  Foto: Jakob Lindwall / Hälsinglands museum
Ett nytt faktamaterial synliggör hur judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har behandlats i Sverige genom historien. På bilden syns resandefamiljen Vilhelmsson Brandin omkring 1913. Foto: Jakob Lindwall / Hälsinglands museum

Nyhet -

Nytt faktamaterial: Nationella minoriteter – statens påverkan i historien

Hur har relationen mellan svenska staten och de nationella minoriteterna sett ut genom historien? Ett nytt faktamaterial från Forum för levande historia lyfter händelser och skeenden som påverkat judars, romers, samers, sverigefinnars och tornedalingars tillvaro i Sverige.

I Sverige har det under historien funnits minoritetsgrupper som på olika sätt bidragit till hur Sverige ser ut idag. Sedan år 2000 är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter i Sverige.

Men hur har relationen mellan svenska staten och dessa minoritetsgrupper sett ut genom historien?

Forum för levande historia presenterar nu ett nytt digitalt faktamaterial som synliggör hur judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har behandlats i Sverige genom historien. Det handlar om politiska och sociala händelser, om rasistiska föreställningar och förtryck men också om åtgärder som genomförts för att förbättra förhållandena för dessa grupper.

– De nationella minoriteterna har levt i Sverige sedan lång tid tillbaka och är därmed en del av vår gemensamma historia. Kunskapen om hur rättigheter och förutsättningar i samhället sett ut för judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är viktig för förverkligandet av de nationella minoriteternas rättigheter, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

    Faktatexterna vänder sig till lärare och elever i högstadiets senare del och gymnasiet, samt till andra som söker kunskap om de nationella minoriteterna.

    Materialet har tagits fram inom ett uppdrag från regeringen att genomföra kunskapsinsatser om historiska skeenden som påverkat de nationella minoriteterna i Sverige.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Kontakter

    Johan Perwe

    Johan Perwe

    Presskontakt Pressansvarig 46720703176

    Mariella Kucer

    Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884