Pressmeddelande -
De berättar för framtiden
Flera berättargrupper besöker just nu grund- och gymnasieskolor runt om i landet för att dela med sig av sina anhörigas upplevelser under Förintelsen. Syftet är att hålla minnet levande, öka kunskaperna och fortsätta de viktiga samtalen om alla människors lika värde. Bakom satsningen står Forum för levande historia. I dag får 29 skolklasser på 7 Växjöskolor besök.
I år är det 80 år sedan andra världskrigets slut och de nazityska koncentrations- och förintelselägren befriades. Allt färre överlevande är kvar i livet. Det är dags för kommande generationer att bära minnet vidare.
Även om det aldrig har varit de överlevandes ansvar att föra historien vidare, har de spelat en central roll i arbetet för att öka kunskaperna om Förintelsen och motverka en liknande utveckling i vår tid.
I nuläget måste vi hitta nya sätt att förmedla deras historia och kunskaper om hur Förintelsen kunde ske. För att hålla minnet levande, skapa engagemang och fortsätta de viktiga samtalen om alla människors lika värde i tid då polarisering, antisemitism och andra former av rasism är påtagliga.
Berättargrupperna är ett sådant sätt. De består av barn- och barnbarn till judiska överlevande som på ideell basis besöker grund- och gymnasieskolor för att berätta om sina anhörigas upplevelser under Förintelsen. Hittills i år har ett 70-tal skolklasser i Umeå, Norrköping och Växjö fått besök av berättargrupperna.
– Vi är väldigt många som under decennier haft en överlevande från Förintelsen som berättat sin historia i ett klassrum eller en aula. För mig personligen och för många andra har det varit något som lämnat ett intryck för livet. När nu många av de som själva överlevde Förintelsen går ur tiden är det oerhört viktigt att deras barn och barnbarn kan föra deras historier vidare. Det är något vi vill bidra till, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.
Genom åren har berättargrupperna samlat på sig många erfarenheter. En vanlig reaktion från skolorna är att berättelsen bidrar med ett nära och personligt perspektiv till den ordinarie historieundervisningen. Eleverna är ofta nyfikna och frågvisa: ”På vilket sätt har du påverkats av dina föräldrars historia?”, ”Hur gammal var du når du började fråga?”, ”Hur är det att prata om detta?” och ”Vad är det bästa som man som kan göra för att detta inte ska hända igen?”
Berättarinsatsen är ett samarbete mellan Forum för levande historia och berättargrupperna Förintelsens Efterlevande, EDUT-Vittnesmål från Förintelsen, Zikaron, Föreningen för Förintelsens överlevande och Förintelsens Röster.
För mer information och intervjuer med föreläsare, lärare och elever kontakta pressansvarige Johan Perwe på 0720-70 31 76 eller nationell samordnare Bitte Wallin på 0706-69 87 56.
Ämnen
Kategorier
Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Genom kunskap om historien vill vi bidra till reflektion och lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop. Vi tar fram utställningar, fortbildningar, rapporter, material för skolan och håller seminarier och samtal.