Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kultur

Människor samlade för att tända ljus på Piteå torg i samband med en tidigare minnesdag. Foto: Fond och Fond

På Förintelsens minnesdag minns vi för framtiden

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hedrar vi alla offer och de som riskerade sina liv för att stå upp för människovärdet. I år är det 80 år sedan de nazityska koncentrations- och förintelselägren befriades. Arrangemangen i form av minnesceremonier, utställningar, film och föredrag är många runt om i landet.

Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för ungas tankar om identitet - vad innebär det att vara sig själv och att tillhöra en nationell minoritet? Den 2 december öppnar Jag är jag! som vänder sig barn i åldern 9–12 år.

Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Klimataktivisten Anabela Lemos tar emot regeringens pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Foto: Edson Artur

Klimataktivist prisas i Stockholm: intervjutider kvar

Anabela Lemos från Moçambique tar emot årets Per Anger-pris den 31 mars vid en ceremoni i Stockholm. Hon är den första miljöförsvarare som får regeringens internationella människorättspris. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer 28–30 mars.

En utställning i serieboksform baserat på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers teckningar.

PRESSVISNING Familjen som försvann – en utställning i serieboksform

Tid: Torsdag den 10 mars kl. 10.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm
Den 12 mars öppnar utställningen ”Familjen som försvann” baserad på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers sökande efter sin judiska familjs gömda historia. Det är en utställning i serieboksform om smärtan över att bli avskuren från sin historia och om spåren som led

Under 2021 samlar Forum för levande historia in föremål och vittnesmål med koppling till Förintelsen.

Pressvisning 29/9: Se inlämnade föremål från Förintelsens överlevande

Den 29 september klockan 14–16 visar Forum för levande historia några av de föremål och vittnesmål som under sommaren inkommit från Förintelsens överlevande och deras anhöriga. Insamlingen är en första glimt av Sveriges museum om Förintelsen, som inrättas 2022.

Stefan Löfven invigde den nya Per Anger-utställningen den 15 september på Forum för levande historia

Ny utställning hyllar människorättsförsvarare

"Mod och handling" är en ny utställning om Per Anger-priset, som nu har öppnat på Forum för levande historia. Statsminister Stefan Löfven invigde – och hyllade de som har mod att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Romerna – Förintelsens bortglömda offer

Idag den 2 augusti är den europiska minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen. Man beräknar att uppemot en halv miljon romer mördades. Men folkmordet på romerna är okänt för många – varför är det så?

Från utställningen Demokrati pågår. Illustration: Linnea Blixt.

Ny utställning: Demokrati pågår

​Vad är rättvisa? Hur blir ett land demokratiskt? Vad är ett demokratiskt samtal? I Forum för levande historias nya utställning Demokrati pågår som öppnar i augusti får elever i årskurs 4-6 göra demokrati tillsammans. Utställningen vänder sig även till allmänheten.

Foto: Kamerareportage/TT Bild: Privat

PRESSVISNING: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Tid: 21 januari kl. 11.00 Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Stockholm. En utställlning om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

I dag öppnar utställningen Barns blick på Förintelsen. Här får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser. Barns blick på Förintelsen visas 25 september till 18 januari 2020.

Snubbelstenar i Berlin. Bild: Alamy

Pressinbjudan: Stockholms första snubbelstenar invigs 14 juni

​Runt om i Europa har omkring 70 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Den 14 juni placeras Sveriges första snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm. I samband med placeringen av den första snubbelstenen hålls en invigningsceremoni med tal och musik. Tid: Fredag 14 juni kl. 10.00-10.30 Plats: Kungsholmstorg 6 i Stockholm

Årets pedagogiska pris 2018 till Forum för levande historia

Årets pedagogiska pris 2018 till Forum för levande historia

​Forum för levande historia tilldelas Årets pedagogiska pris 2018, av Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer (FUISM). Myndigheten får priset för workshoppen i Spelar roll, en utställning om åskådarrollen och dess betydelse under historien och i dag.

Bild: Johan Back

NY UTSTÄLLNING: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Denna gigantiska plundring berör oss än i dag, även i Sverige. Utställningen visas på Forum för levande historia 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Bild: Johan Back

PRESSVISNING: Plundring – början till ett folkmord

Pressvisning torsdagen den 28 mars kl.11.00 ​Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundring av kulturföremål blev en del av Förintelsen. Utställningen visas 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Prata rasism på Bokmässan 2018

Prata rasism på Bokmässan 2018

​På årets bokmässa i Göteborg är Forum för levande historia samarbetspartner under temat Respekt. Ett femtiotal seminarier och samtal arrangeras för att sprida kunskap, erfarenheter och olika perspektiv. I fokus står satsningen Prata rasism.

Fredsdagen den 7 maj 1945. Människor firar freden längs Kommendörsgatan. Foto: Okänd, Aftonbladet

Ny utställning om demokratins nedmontering

Utställningen Leve demokratin! berättar om de olika skeenden som ledde till att Hitler kom till makten. Situationen i dag är annorlunda, men det finns likheter. Forum för levande historia frågar sig vad det finns för lärdomar i det som hände i Tyskland under mellankrigstiden.

Visa mer