Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utställningen (O)mänskligt öppnar i Stockholm

I morgon 14 april öppnar utställningen (O)mänskligt på Forum för levande historia och Etnografiska museet i Stockholm. Utställningen berättar om rasbiologer, skelettsamlare och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades och dömdes ut i vetenskapens namn.

På basis av historiska fakta och personliga berättelser lyfter (O)mänskligt fram hur vi i Sverige har sorterat och dömt ut människor. Syftet är att stärka medvetenheten om alla människors lika värde och att väcka tankar om sortering, människosyn och normers betydelse. Då och nu. Utställningen är en samproduktion mellan Forum för levande historia, Etnografiska museet och Riksutställningar.

På Forum för levande historia lyfter utställningen fram de idéhistoriska strömningarna, rasbiologi, arvshygien och svensk steriliseringspolitik. Om en tid då människor utsattes för övergrepp, sorterades bort och dömdes ut. En tid då svenska myndigheter, forskare och politiker låg bakom steriliseringar av tusentals människor för att förhindra att arvsanlag som ansågs dåliga spreds vidare.

– Principen om människors lika värde naggas ständigt i kanten, den är inget naturgivet. Varje generation måste få en förståelse och en kunskap om detta, det är ett ständigt pågående arbete. Med (O)mänskligt vill vi att besökarna, framför allt ungdomarna, ska börja fundera kring frågor om sortering och kategorisering i deras egna liv, berättar överintendent Eskil Franck, Forum för levande historia.

Etnografiska museet visar i sin utställningsdel hur skelett och skallar genom koloniala eller vetenskapliga expeditioner fördes till museer i Sverige för analys. Utan hänsyn till lokalbefolkningen. Hur såg synen på människor ut då? Hur ser den ut idag? Museet har idag kvarlevor efter ungefär 800 människor i sina samlingar.

– Utställningen är en berättelse om hur viktigt och nödvändigt det är att vara kritisk mot rådande normer och paradigm, att varje generation är formad av sin tid. Men också, hoppfullare, om hur vi människor kollektivt ändå växer i insikt och empati. Förhoppningsvis blir vi människor successivt allt mindre omänskliga och allt mer mänskliga, menar museichef Anders Björklund på Etnografiska museet.

(O)mänskligt vänder sig framför allt till ungdomar och unga vuxna. Utställningen visas i Stockholm fram till våren 2011, därefter fortsätter turnén till andra platser i Sverige.

– I utställningen och under turnén har unga i hela landet möjlighet att lära sig mer om en del av Sveriges historia som det inte berättats tillräckligt mycket om. Vi hoppas att utställningen ska bidra till att unga människor ser möjligheter att påverka sitt liv och framtiden, i relief mot historiska skeenden, säger Louise Andersson, enhetsledare på Riksutställningar.

För mer information kontakta pressamordnare Johan Perwe på 0702-59 38 19 eller johan.perwe@levandehistoria.se. Se även www.levandehistoria.se/projekt/omanskligt. Pressbilder på www.levandehistoria.se/press/pressbilder

Ämnen

Regioner

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884