Gå direkt till innehåll

Ämnen: Konflikter

Forum för levande historia presenterar en ny rapport om antisemitiska föreställningar och attityder i Sverige över tid.

PRESSTRÄFF Ny kartläggning av antisemitiska föreställningar och attityder

Tisdagen den 1 juni presenterar Forum för levande historia en ny rapport om antisemitiska föreställningar och attityder i Sverige 2005 och 2020. Syftet är att öka kunskapen om antisemitism, komplettera tidigare forskning och bidra till en samlad bild av det aktuella läget i samhället. 

2020 års Per Anger-pristagare: Intisar Al-Amyal från Irak

​Irakisk kvinnorättskämpe prisas: enstaka intervjutider kvar

Intisar Al-Amyal från Irak tar emot Per Anger-priset torsdag den 15 oktober vid en digital ceremoni i Stockholm. Prisutdelare är kulturminister Amanda Lind. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer den 12–13 oktober via länk från Irak.

Ny rapport: Sveriges agerande under andra världskriget

​En ny studie från Forum för levande historia visar att merparten av dagens svenskar ser positivt på samlingsregeringens agerande under andra världskriget. Sverige anses inte ha varit opportunistiskt, eftersom den svenska regeringen inte hade något annat val än att göra eftergifter till Nazityskland.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Nyanserad bild av Sveriges relation till Förintelsen

I dag öppnar två nya utställningar om Sveriges relation till Förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningarna ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, bidrar båda två med komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

PRESSVISNING Sveriges relation till Förintelsen

Den 22 september öppnar två nya utställningar, ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, som belyser Sveriges relation till Förintelsen. Vad visste man i Sverige om nazisternas förintelsepolitik och hur agerade olika delar av det svenska samhället? Båda utställningarna lyfter fram komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Intisar Al-Amyal, årets Per Anger-pristagare Foto: Anne-Sophie Le Mauff

Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare

Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.

Forum för levande historia öppnar åter för besökare

Idag den 10 augusti har vi åter öppnat våra publika lokaler för besökare. Såväl allmänhet som skolklasser hälsas välkomna igen. Lokalerna har varit stängda sedan i våras på grund av situationen kring coronaviruset (Covid-19).

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Forum för levande historia utforskar Sveriges relation till Förintelsen

I en ny satsning kommer Forum för levande historia att utforska Sveriges relation till Förintelsen. I september öppnar två nya utställningar och under hösten planeras flera samtalskvällar med koppling till ämnesområdet Sverige och Förintelsen. Ytterligare innehåll presenteras under hösten.

Forum för levande historias nya antologi lyfter fram propagandans betydelse i både Nazityskland och Sovjetunionen.

Ny rapport: Propaganda påverkar i kristider

I en ny rapport, "Propaganda – en antologi om påverkan”, lyfter Forum för levande historia fram propagandans betydelse i Nazityskland, Sovjetunionen och Islamiska Staten (IS). Även Sveriges hanterade av utländsk propaganda under mellankrigstiden tas upp.

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Nytt klassrumsmaterial från Forum för levande historia.

Demokratiska samtal – ett nytt klassrumsmaterial

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Men hur ska vi samtala med varandra? Forum för levande historias nya digitala och interaktiva klassrumsmaterial ”Demokratiska samtal” ger skolelever möjlighet att öva både sin samtalskompetens och sitt kritiska tänkande. Materialet är kostnadsfritt och riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet.

Judiska flickor på Göteborgs centralstation 1939. Foto: Kamerareportage/TT

Ny utställning: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska barn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt. Utställningen öppnar den 25 januari.

Ljuständning på Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag – från norr till söder

​Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan. Runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang.

Ljuständning vid Förintelsens minnesdag. Foto: Juliana Wiklund

Historikern Jan Grabowski i Stockholm på Förintelsens minnesdag

På Förintelsens minnesdag den 27 januari är det är det 75 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. I Stockholm anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den polsk- kanadensiske historikern Jan Grabowski.

Foto: Kamerareportage/TT Bild: Privat

PRESSVISNING: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Tid: 21 januari kl. 11.00 Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Stockholm. En utställlning om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Antologins framsida

Ny antologi om kommunismens fall 1989

Inför 30-årsminnet av murens fall släpper Forum för levande historia i dag en antologi om de kommunistiska regimernas fall i Centraleuropa, med fokus på Tyskland, Polen och Ungern.

Najwa Alimi. Foto: Zan TV

Afghansk journalist prisas i Stockholm: intervjutider kvar

Torsdagen den 17 oktober tar Najwa Alimi emot Per Anger-priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Hon får priset för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter i Afghanistan. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer dagarna före prisceremonin.

Elever och lärare i skolmiljö. Foto: Maja Brand.

Ny rapport: skolan demokratifrämjande för vissa

Skolan har störst positiv effekt hos elever från socioekonomiskt utsatta hem när det gäller att utveckla demokratisk kompetens. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia.

Najwa Alimi. Foto: Zan TV

Ung kvinnlig journalist i Afghanistan får Per Anger-priset

Med livet som insats utmanar journalisten Najwa Alimi Afghanistans traditionella syn på kvinnor och män. För sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter tilldelas hon Per Anger-priset, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati som delas ut av Forum för levande historia.

Visa mer