Gå direkt till innehåll

Ämnen: Offentlig sektor

  • Almedalen 25 juni – Antisemitism, konspirationsteorier och hotet mot demokratin – Vad kan vi göra?

    Antisemitiska konspirationsteorier sprids snabbt via internet och sociala medier. Vanliga konspirationsteorier handlar till exempel om att judar i hemlighet skulle styra media, ekonomi och samhället i stort. Antisemitismen är ett stort problem för den judiska minoriteten, men den skadar även tilliten mellan människor och hotar vår demokrati i grunden.
    Även för de som tror på konspirationsteori

  • Nytt uppdrag för att motverka antisemitism

    Antisemitismen har ökat de senaste åren och många judar vittnar om en rädsla för att ge uttryck för sin identitet. För att stärka förutsättningarna för judiskt liv och motverka antisemitismen i det svenska samhället presenterade regeringen i går en ny tioårig strategi. Fem myndigheter får nya uppdrag. Forum för levande historia får i uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att motverka

  • Instagramkonto om ungt judiskt liv blir ny utställning

    Hur är det att vara ung svensk jude i dag? I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för personliga berättelser som bygger på Judiska ungdomsförbundets instagramkonto @stoltjude. Utställningen öppnar den 25 april.

  • Ny modell ska stärka demokratiarbetet i skolan och folkbildningen

    I en orolig värld där demokratin och mänskliga rättigheter utmanas är det viktigt att skolan och folkbildningen får stöd för att kunna upprätthålla det goda demokratiarbetet som görs. Därför har Forum för levande historia och Skolverket utvecklat en ny arbetsmodell, Demokratistegen. Från 7 februari är Demokratistegen tillgänglig för grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildningen och folkhögskolan.

  • Nytt material om Sovjetstatens brott mot mänskligheten

    Forum för levande historias nya fakta- och undervisningsmaterial Brottsplats Moskva lyfter fram det våldsmaskineri som byggdes upp i det totalitära Sovjetunionen. En period kännetecknad av terror, förtryck och kontroll i samhällets alla delar.

  • Propagandautställning öppnad i Stockholm

    Forum för levande historias utställning "Propaganda - risk för påverkan" sätter fokus på kritiskt tänkande och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv. Främsta målgrupp är elever i årskurs 7–9 och gymnasiet.

  • 20 år av levande historia

    Den 1 juni fyller Forum för levande historia 20 år. Samtidigt får myndigheten ett breddat uppdrag. Bland annat förstärks arbetet med fördjupa kunskaperna om antisemitism, antiziganism och andra former av rasism och intolerans.

  • Rapport till regeringen: Myndigheters arbete mot rasism, homo-, bi- och transfobi under 2022

    Inom ramen för regeringens nationella plan Samlat grepp mot rasism och hatbrott arbetar ett stort antal myndigheter mot rasism, homo-, bi- och transfobi. Planen har kompletterats med särskilda åtgärdsprogram mot afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi och rasism mot samer. Forum för levande historia har i uppdrag att samordna planen och har nu lämnat sin rapport för 2022 till regeringen.

  • Utställningen ”Yttrandefrihetens gränser” öppnar i Kristianstad

    Den 8 oktober öppnar ”Yttrandefrihetens gränser” på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, om att lyssna även till det man ogillar, och om vår yttrandefrihet – som inte är huggen i sten.

  • Stort intresse för att "workshoppa" om barns rättigheter

    Nu finns en utställning om barnkonventionen och barnets rättigheter. Från hösten är barnkonventionen en del av läroplanen – och intresset för att "workshoppa" om barnets rättigheter är stort från lärarna.

  • Möt Forum för levande historia i Almedalen

    Forum för levande historia är på plats under årets Almedalsvecka i Visby den 3–7 juli. Vi kommer att prata om svåra frågor i klassrummet, om att motverka olika former av rasism och om historiens betydelse för att förstå vår samtid.

  • Kunskap om hbtqi och likvärdigt bemötande – en webbfortbildning för offentliganställda

    Vad är ett likvärdigt bemötande? Den nya digitala fortbildningen Kunskap om hbtqi och likvärdigt bemötande tar upp hbtqi-personers levnadsvillkor genom historien fram till i dag och ger verktyg för ett inkluderande bemötande. I fortbildningen ges exempel på hur offentligt anställda kan arbeta för ett likvärdigt bemötande oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Visa mer