Ny samtalsserie om civilkurage och modiga förebilder
I höst bjuder Forum för levande historia in till fyra öppna samtal om mod. Vad är det som gör att vissa personer agerar när något händer? Vilket ansvar har den som ser på men inte gör något?
I höst bjuder Forum för levande historia in till fyra öppna samtal om mod. Vad är det som gör att vissa personer agerar när något händer? Vilket ansvar har den som ser på men inte gör något?
På årets bokmässa i Göteborg är Forum för levande historia samarbetspartner under temat Respekt. Ett femtiotal seminarier och samtal arrangeras för att sprida kunskap, erfarenheter och olika perspektiv. I fokus står satsningen Prata rasism.
Utställningen Leve demokratin! berättar om de olika skeenden som ledde till att Hitler kom till makten. Situationen i dag är annorlunda, men det finns likheter. Forum för levande historia frågar sig vad det finns för lärdomar i det som hände i Tyskland under mellankrigstiden.
Nu kan skolor i hela Sverige använda ett kostnadsfritt webbmaterial om antisemitism i undervisningen. Under hösten arrangeras också seminarier på samma tema. Bakom satsningen står Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).
Stina Oscarsons föreställning ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” sätts upp i Borlänge 26 augusti. Bakom initiativet står ett tiotal organisationer. Syftet är att stå upp för det demokratiska samhället och att stärka de demokratiska krafterna.
Boken ”Frågor jag fått om Förintelsen” samlar frågor som Hédi Fried fått under sina år av föreläsningar i skolor. Under hösten 2018 får alla högstadieskolor i Sverige klassuppsättningar av pocketutgåvan, inklusive en lärarhandledning.
Aldrig förr har så många svenskar besökt Auschwitz – 2017 var besökssiffran 44 000, varav många ungdomar. Samtidigt satsar regeringen 15 miljoner kronor på att fler ska kunna resa. Nu visar den första studien på området vilka typer av resor för elever som arrangeras och var det största behovet av stöd finns.
”Propaganda – risk för påverkan” är ett digitalt klassrumsmaterial från Forum för levande historia som ska stimulera kritiskt tänkande och källkritik. Materialet är kostnadsfritt och riktar sig till högstadiet och gymnasiet.
Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för levande historia den 14 juni öppnar utställningen “Att hopfoga den sönderfallande världen”, den första delen av två i ett utställningsprojekt producerat av Sörmlands museum. Lenke Rothman överlevde tre koncentrationsläger och anlände 1945 till Sverige 16 år gammal. Det är första gången på tio år som hennes verk visas.
Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för Levande historia öppnar “Att hopfoga den sönderfallande världen”, den första delen av två i ett utställningsprojekt producerat av Sörmlands museum. Pressvisning tisdagen den 12 juni kl. 11.00
Med start den 16 mars visas miniutställningen Stämplad i Medborgarhuset i Arjeplog. Under 2018 gör Forum för levande historia en regional satsning i Norrbotten med verksamhet på flera orter i länet.
Lenke Rothmans konst är i fokus när Forum för Levande historia den 14 juni öppnar den första delen av utställningen “Att hopfoga den sönderfallande världen”, i samarbete med Sörmlands museum. Lenke Rothman överlevde tre koncentrationsläger och anlände 1945 till Sverige 16 år gammal. Det är första gången på tio år som hennes verk visas i Sverige.