Pressmeddelande -
Prata rasism på Bokmässan 2018
På årets bokmässa i Göteborg är Forum för levande historia samarbetspartner under temat Respekt. Ett femtiotal seminarier och samtal arrangeras för att sprida kunskap, erfarenheter och olika perspektiv. I fokus står satsningen Prata rasism.
– Rasism är ett samhällsproblem som angår oss alla. Vi vill skapa en mötesplats för kunskapsbaserade samtal som kan stärka förmågan att motverka och förebygga rasism. Litteraturen är vårt kollektiva minne, och som sådan nödvändig för all mänsklig, kulturell och samhällelig utveckling, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.
I Bokmässans seminarieprogram arrangerar Forum för levande historia elva seminarier. Där medverkar bl.a. författaren Masha Gessen, aktuell på svenska med boken Ester och Ruzia, i ett seminarium om hur man kan bemöta populismen i ett demokratiskt samhälle. Författaren Johannes Anyuru möter Londonpoeten Kayo Chingonyi i ett samtal om att höra till och vara utanför, om språkets och skapandets roll. Har den svenska rasismen förändrats? Om det samtalar idéhistorikern Lena Berggren, journalisten och författaren Christian Catomeris och statsvetaren Salem Yohannes.
På Respektscenen i Forum för levande historias monter (C02:02) hålls ett fyrtiotal samtal med författare, journalister och forskare. Vi möter bl.a. Lisa Kaati från FOI i ett samtal om digitalt hat och Jonathan Leman från Expo om rasistisk mytbildning och hur rasistiska budskap sprids.
Bokmässan äger rum 27-30 september 2018.
Prata rasism är en satsning där Forum för levande historia samlar alltifrån utbildningsmaterial och rapporter till poddar, filmer och evenemang som på olika sätt rör rasism.
Ovan nämnda seminarier och samtal arrangeras i samarbete med Brombergs Bokförlag och Judisk Kultur i Sverige, Norstedts och Rámus, Ordfront förlag, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt Expo.
Här hittar du programpunkter på Respektscenen Programmet kan komma att uppdateras.
Ämnen
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.