Gå direkt till innehåll
Brian Palmer. Foto: Martin Ceije
Brian Palmer. Foto: Martin Ceije

Pressmeddelande -

Ny samtalsserie om civilkurage och modiga förebilder

I höst bjuder Forum för levande historia in till fyra öppna samtal om mod. Vad är det som gör att vissa personer agerar när något händer? Vilket ansvar har den som ser på men inte gör något?
 
Med start 26 september djupdyker Forum för levande historia i temat mod under fyra onsdagskvällar. Samtalen bygger på höstens stora utställning Spelar roll – en utställning om de som ser på och de som griper in. Åskådarrollen har i historien gett legitimitet åt övergrepp. Både utställningen och samtalskvällarna berättar om personer som har vägrat att vara åskådare.
 
– All forskning visar att ju mer kunskap och insikt du har, desto större handlingskraft får du. Hur kan vi få folk att ingripa? Utifrån tidigare projekt kan vi se att folk gärna pratar om civilkurage. I samtalen i programserien känns det viktigt och intressant att välja de positiva aspekterna som kan bidra till konkret handling, säger Magdalena Smidova, projektledare vid Forum för levande historia.
 
Delaktig i alla fyra samtal är Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala universitet och medförfattare till boken 101 historiska hjältar, samt tidigare bland annat utnämnd till Harvards bäste lärare och sommarpratare i P1.
 
– I vårt pessimistiska tidevarv älskar vi våra hjältar, med extra tacksamhet. De påminner oss om att det fortfarande är möjligt för människor att lysa, mitt ibland den själviskhet och likgiltighet som verkar karakterisera vår art. De hjälper oss att fundera över vad vi är till för och vad det är att vara mänsklig, säger Brian Palmer.
 
Läs mer om respektive arrangemang:
 
26 september: Mod som förändrar världen
Sofie Scholl lämnade sina lektioner för att i hemlighet distribuera flygblad mot Adolf Hitler. Elvaåriga Malala Yousafzai bodde i talibanernas skugga och bloggade om deras brutalitet. Antropologen Brian Palmer är hemsökt av sådana personer som riskerar allt för ett mänskligare samhälle. Han samlar visdom från heroiska liv och tillämpar den på vardagliga frågor om att överleva som idealist i en hård värld. Medverkande: Brian Palmer.
 
10 oktober: Zaida Cataláns mod
Den svenska FN-experten och tidigare språkröret i Miljöpartiets ungdomsförbund Zaida Catalán försvann och mördades i Kongo 2017. Hon arbetade outtröttligt för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras. Medverkar gör Zaidas mor och syster samt journalisterna Fredrik Krohnman och Staffan Lindberg som skriver en bok om Zaida. Samtal med Brian Palmer om hur Zaidas liv och död utmanar vår förståelse av mod.

24 oktober: Mod som galenskap
Många ser det hjältemodiga i att vara modig. Men det är lika viktigt att också se och begrunda det som är svårt, olämpligt eller till och med farligt med att vara modig. Kan till exempel modiga insatser vara felriktade eller till och med onda? Anna Hjälm, kulturgeograf med erfarenhet av fredsarbete i Jerusalem, Pelle Stridlund, politisk aktivist och författare och Jenny Burman från podcasten Slumpens hjältar samtalar med Brian Palmer.

7 november: Samtal med årets Per Anger-pristagare
Varje år delas Per Anger-priset ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Per Anger-priset instiftades av regeringen och delas ut av Forum för levande historia.

Plats och tider
Alla samtal är i Stockholm kl. 18.00-19.30 på Stora Nygatan 10–12 (Forum för levande historias lokaler i Gamla stan).

Vernissage för utställningen Spelar roll: 20 september kl. 17–19.00. Samma adress.

Ämnen


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884