Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bild: Johan Back

NY UTSTÄLLNING: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Denna gigantiska plundring berör oss än i dag, även i Sverige. Utställningen visas på Forum för levande historia 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Bild: Johan Back

PRESSVISNING: Plundring – början till ett folkmord

Pressvisning torsdagen den 28 mars kl.11.00 ​Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundring av kulturföremål blev en del av Förintelsen. Utställningen visas 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Satsning för att stärka demokratin

Tre av fem i Sverige tycker att demokratin har försvagats de senaste 5–10 åren och endast två av fem känner sig ganska eller mycket delaktiga i demokratin. Det visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Forum för levande historia, som i dag lanserar satsningen ”Demokratin och du”. Syftet är att öka engagemanget och bidra till att demokratin stärks.

Ny samtalsserie: Hur mår demokratin?

Med start 13 februari djupdyker Forum för levande historia i temat demokrati under fyra öppna samtalskvällar. Hur kan vi förstå demokratin i dag med hjälp av lärdomar från historien? Vilka utmaningar och möjligheter finns?

Bild: Johan Back

Ny utställning: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Utställningen visas på Forum för levande historia 28 mars – 17 augusti 2019.

Ljuständning Förintelsens minnesdag. Foto: Juliana Wikund

Förintelsens minnesdag

Söndagen den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. Runt om i Sverige genomförs över hundra arrangemang. I Stockholm anordnas en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den amerikanska historikern Deborah Lipstadt, som har bjudits in av Forum för levande historia.

Ljuständning Förintelsens minnesdag. Foto: Juliana Wikund

Historikern Deborah Lipstadt i Stockholm på Förintelsens minnesdag

​Söndagen den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I Stockholm anordnas en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den amerikanska historikern Deborah Lipstadt, som bjudits in av Forum för levande historia.

Teodora del Carmen Vásquez släpps från fängelset. Foto: Amnesty International

Kvinnorättskämpe från El Salvador prisas i Stockholm

Torsdagen den 8 november tar Teodora del Carmen Vásquez emot Per Anger-priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Hon får priset för sin kamp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer dagarna före prisceremonin.

Teodora del Carmen Vásquez, Foto: Amnesty International

Per Anger-priset till Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador

Årets Per Anger-pris, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, tilldelas Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador, för hennes kamp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

8 av 10 anser att det finns rasism i Sverige

En ny rapport från Forum för levande historia visar att 83 procent av svenska folket anser att det finns grupper i det svenska samhället som utsätts för rasism. Det är en ökning med 28 procentenheter på tre år.
– Vi kan se en markant förändring från 2014 då vi ställde samma fråga om uppfattningen om förekomsten av rasism. Det är också många som har rört sig från sakna uppfattning till att säga

Visa mer