Gå direkt till innehåll
Bild: Johan Back
Bild: Johan Back

Pressmeddelande -

NY UTSTÄLLNING: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Denna gigantiska plundring berör oss än i dag, även i Sverige. Utställningen öppnar den 28 mars och visas till den 17 augusti 2019.

Utställning 28 mars – 17 augusti 2019

Med texter, bilder och föremål berättar utställningen Plundring – början till ett folkmord om en av de största plundringarna av kulturföremål i världshistorien. Mellan 1933 och 1945 stals miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker över hela Europa.

- Nazisternas plundring var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet, säger författaren Anders Rydell som skrivit texterna i utställningen.

Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men även musikinstrument, smycken, personliga brev, husgeråd, möbler och hela fastigheter.

Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget och förintelseöverlevande och ättlingar kämpar än i dag för rätten till sitt förflutna. Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen tvingats återlämna tiotusentals plundrade föremål. I september 2018 meddelade Moderna museet i Stockholm att de återlämnar ett verk av den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims ättlingar.

- Berättelsen om hur nazisterna stal judisk egendom handlar också om Sverige. Hit fördes tillgångar som tillhörde människor som försvann i Förintelsen. Utställningen, som tar upp några av dessa fall, visar att även vårt land, än i dag, berörs av denna dimension av Förintelsens historia, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Utställningen bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Böckerna har översatts till 20 språk. Anders Rydell, tillsammans med förlaget Novellix, tilldelades nyligen 2019 års stipendium av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, för arbetet med att tillgängliggöra och sprida noveller av överlevande författare som aldrig tidigare översatts till svenska.

Utställningen öppnar den 28 mars och visas till den 17 augusti 2019. Därefter turnerar utställningen runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Utställningen har producerats i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Läs mer om utställningen här.

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176 (ej sms)