Pressmeddelande -
Historikern Deborah Lipstadt i Stockholm på Förintelsens minnesdag
Söndagen den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I Stockholm anordnas en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den amerikanska historikern Deborah Lipstadt, som bjudits in av Forum för levande historia.
Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar alla de som mördades under Förintelsen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. En dag som manar till eftertanke om vad som kan hända när värden baserade på alla människors lika värde sätts ur spel.
Forskning om förintelseförnekelse
Forum för levande historia har bjudit in Deborah Lipstadt att komma till Stockholm och tala på minnesdagen. Deborah Lipstadt är professor i historia vid Emory University i Atlanta, USA. Hon har publicerat ett stort antal böcker om hur Förintelsens historia skildras och uppfattas och är bland annat känd från rättegången mot förintelseförnekaren David Irving, som speglas i filmen ”Denial”.
– Jag är otroligt tacksam för att professor Deborah Lipstadt har haft möjlighet att komma till Sverige och dela den här minnesdagen med oss. Hon har haft en enorm betydelse i frågor som rör antisemitism och förintelseförnekelse, både inom forskningen på området och genom att tillgängliggöra kunskap för allmänheten, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors, som medverkar vid ljuständningen på Raoul Wallenbergs torg.
Programpunkter under minnesdagen
På Raoul Wallenbergs torg anordnas en minnesceremoni kl 16.00 med ljuständning, tal och musik. Medverkar förutom Deborah Lipstadt gör bland andra Hania Rosenberg, överlevande barn från Förintelsen. Sång och musik framförs av Noah Hofvander, solosaxofon och Jonny & Sandra Ivanovic, sång och gitarr. Det finns möjlighet att tända ljus från kl. 15. Programmet avslutas ca kl. 16.30. Deborah Lipstadt medverkar även vid en minnesceremoni i Stora synagogan kl. 17.00.
Ny utställning om antisemitism
Årets minnesdagsutställning Antisemitism – då och nu öppnas av Deborah Lipstadt i Gamla stan fredagen 25 januari kl. 12.00-13.15, då hon deltar i ett samtal om antisemitism med Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors. Utställningen belyser antisemitism ur ett historiskt och samtida perspektiv. Den finns även som en utskrivbar miniutställning som kan laddas ned och sättas upp i till exempel skolor och bibliotek. I Stockholm visas utställningen 25 januari–16 mars på Stora Nygatan 10–12.
Filmsamtal utifrån ”Denial” på Bio Rio
Filmen Denial visas på Bio Rio måndagen den 28 januari kl. 17.00, i ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker och Forum för levande historia. Efter filmvisningen medverkar Deborah Lipstadt i ett samtal med journalisten Willy Silberstein. Filmen visas samtidigt på ett tiotal biografer runt om i landet och samtalet sänds direkt på de biografer som visar filmen.
Professor Deborah Lipstadt kommer under sitt besök i Stockholm även att tala vid en minnesceremoni i riksdagen och seminarier vid Utrikesdepartementet och Uppsala universitet. Hon träffar även talmannen och utrikesministern.
Runt om i landet arrangeras över hundra evenemang i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar, teater- och filmvisningar och seminarier. Läs mer i minnesdagskalendariet.
*Deborah Lipstadt är professor i historia vid Emory University i Atlanta, USA. Hon har publicerat ett stort antal böcker, bl. a. ”The Growing Assault on Truth and Memory” om förnekelse av Förintelsen och ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”. Deborah Lipstadt har erhållit många utmärkelser och ett antal hedersdoktorat vid ett flertal universitet. Hon var av president Clinton och president Obama utsedd till rådgivare i frågor om USA:s minneshållning av Förintelsen. Deborah Lipstadt är även känd från rättegången mot förintelseförnekaren David Irving, som speglas i filmen Denial.
Ämnen
Kategorier
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.