Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Utställningen "Det tysta arvet", med romska vittnesberättelser, visas på Göteborgs stadsbibliotek 25 nov-7 dec.

Ny utställning: ”Det tysta arvet” om romer under Förintelsen

Idag öppnar utställningen ”Det tysta arvet” på Göteborgs stadsbibliotek. I tretton vittnesmål berättar romska överlevande, samt deras barn och barnbarn, om vad de utsattes för under Förintelsen. Forum för levande historia har producerat utställningen i samarbete med Levande historia i Göteborg.

Foto: Karl Gabor / Natur & Kultur

HÉDI FRIED 1924 – 2022

Under söndagen nåddes vi av beskedet att Hédi Fried har gått bort. Hon har hela tiden funnits vid sidan av Forum för levande historia och vi minns henne som en stark röst för att Förintelsen aldrig får glömmas.

Kulturkrönika i Göteborgs-posten av Ingrid Lomfors: Hédi Fried tog strid för minnet av Förintelsen (2022-11-20)

KULTURKRÖNIKA publicerad i Göteborgs-posten den 20 november 2022
Med anledning av Hédi Frieds bortgång har historikern Ingrid Lomfors skrivit en krönika om att Hédi Fried beskrev faran med att glömma Förintelsen och om hur hon tog strid för minnet när alla ville tänka på annat. Lomfors var mellan 2015 och 2021 överintendent på Forum för levande historia.
------------------------------------

Flykten över Öresund till Helsingborg räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser. Bildcollage: Forum för levande historia

Programkväll 10/11: När Förintelsen kom till Helsingborg

När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Tusentals danska judar räddades undan nazisternas förföljelser. Hur blev deras liv? Hör historikern Pontus Rudberg med flera berätta i ett samtal som äger rum på Dunkers kulturhus och även sänds digitalt.

Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från Förintelsen. Fotokollage: Forum för levande historia

Programkväll 13/10: Ett vitt skepp kommer lastat - om när Förintelsens offer kom till Kalmar

Hur blev livet för de judiska flyktingar som 1945 evakuerades från tyska förintelse- och koncentrationsläger till Kalmar? Historikern Malin Thor Tureby, Angelica Ruckstuhl från Judiska museet, Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de överlevande som kom med fartyg till Kalmar. Samtalet äger rum på Kalmar läns museum och sänds digitalt.

”Nobels fredspris visar att Ales Bialiatski inte är bortglömd”

”Nobels fredspris visar att Ales Bialiatski inte är bortglömd”

Nobels fredspris har idag tilldelats den fängslade människorättskämpen Ales Bialiatski i Belarus. Redan 2006 mottog han den svenska regeringens Per Anger-pris. Forum för levande historia delar årligen ut Per Anger-priset och har följt Bialiatski genom åren.

Var går yttrandefrihetens gränser? Den frågan ställs i utställningen som nu visas i Kristianstad. Foto: Juliana Wiklund.

Utställningen ”Yttrandefrihetens gränser” öppnar i Kristianstad

Den 8 oktober öppnar ”Yttrandefrihetens gränser” på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, om att lyssna även till det man ogillar, och om vår yttrandefrihet – som inte är huggen i sten.

Barn i årskurs 6 tog fram en logotyp för barnkonventionen. Foto: Anton Svedberg, Forum för levande historia

Stort intresse för att "workshoppa" om barns rättigheter

Nu finns en utställning om barnkonventionen och barnets rättigheter. Från hösten är barnkonventionen en del av läroplanen – och intresset för att "workshoppa" om barnets rättigheter är stort från lärarna.

Visa mer