Gå direkt till innehåll
På Engelbrektsskolan upprättades ett beredskapssjukhus vid andra världskrigets slut. Bildcollage: Forum för levande historia
På Engelbrektsskolan upprättades ett beredskapssjukhus vid andra världskrigets slut. Bildcollage: Forum för levande historia

Pressmeddelande -

Programkväll 7/12: Överlevande och medlöpare – om Örebro och Förintelsen

Örebro blev direkt berört av Förintelsen. Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom dit vid andra världskrigets slut. Hör om beredskapssjukhuset som upprättades, samt om svenska medlöpare och tyska nazister. Samtalet äger rum på Örebro slott och sänds även digitalt.

När: onsdag 7 december 2022, klockan 18–19.30

Var: Länssalen, Örebro slott, eller digitalt

Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektsskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen. Beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander var en av de första i Sverige att vittna om de överlevandes situation och beskriva hur mottagandet gick till. Under andra världskriget fanns också såväl svenska medlöpare som tyska nazister i Örebro. En inte så känd del av Sveriges historia.

– Platser och människor i Sverige har starka beröringspunkter med Förintelsens historia. Örebro är en av dessa platser som ger oss kunskap om viktig lokalhistoria, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

Medverkande:
Mikael Enoksson, SO-lärare på Lillåns skola som tillsammans med elever arbetat med lokalhistorisk forskning kring beredskapssjukhuset och de människor som vårdades där.

Johan Perwe
, författare och forskare med särskilt intresse för lokalhistoriska perspektiv på Förintelsen, aktuell med boken Bländad av brunt - nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945.

Andreas Schein,
antikvarie vid Judiska museet i Stockholm, kommer att berätta om beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander med utgångspunkt i dokument i Judiska museets samling.

Birgitta Johansen
, Örebro läns museums chef, inleder kvällen.

Moderator: journalisten och radioproducenten Thomas Lunderquist.

Programkvällen är ett samarbete mellan Örebro Läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia.

Online: Se programkvällen digitalt på vår webbsida, eller följ den på Facebook

Örebro: Se programkvällen på plats i Länssalen, Örebro slott. Fri entré men anmälan krävs, anmäl dig här.

Intervjuer:
Kontakta Örebro läns museums presskontakt

Programkvällen i Örebro avslutar höstens lokala programkvällar. Se tidigare samtalskvällar i Helsingborg och Kalmar.

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884

Relaterat innehåll

Flykten över Öresund till Helsingborg räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser. Bildcollage: Forum för levande historia

Programkväll 10/11: När Förintelsen kom till Helsingborg

När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Tusentals danska judar räddades undan nazisternas förföljelser. Hur blev deras liv? Hör historikern Pontus Rudberg med flera berätta i ett samtal som äger rum på Dunkers kulturhus och även sänds digitalt.

Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från Förintelsen. Fotokollage: Forum för levande historia

Programkväll 13/10: Ett vitt skepp kommer lastat - om när Förintelsens offer kom till Kalmar

Hur blev livet för de judiska flyktingar som 1945 evakuerades från tyska förintelse- och koncentrationsläger till Kalmar? Historikern Malin Thor Tureby, Angelica Ruckstuhl från Judiska museet, Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de överlevande som kom med fartyg till Kalmar. Samtalet äger rum på Kalmar läns museum och sänds digitalt.