Pressmeddelande -
Programkväll 13/10: Ett vitt skepp kommer lastat - om när Förintelsens offer kom till Kalmar
Hur blev livet för de judiska flyktingar som 1945 evakuerades från tyska förintelse- och koncentrationsläger till Kalmar? Historikern Malin Thor Tureby, Angelica Ruckstuhl från Judiska museet, Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de överlevande som kom med fartyg till Kalmar. Samtalet äger rum på Kalmar läns museum och sänds digitalt.
När: Torsdag 13 oktober 2022, klockan 18.00–19:30
Var: Kalmar läns museum eller digitalt
För att delta på plats anmäl intresse till reception@kalmarlansmuseum.se eller 0480-45 13 00. Se den digitala direktsändningen på kalmarlansmuseum.se eller Facebook
Före och under andra världskriget arbetade den judiska församlingen i Kalmar med att försöka hjälpa Europas judar undan nazisternas förföljelser. Och vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i staden för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna. Den 1 juli 1945 angjorde lasarettsfartyget Prins Carl hamnen i Kalmar, fyllt med sjuka och medtagna patienter. De flesta hade varit i Bergen-Belsen eller i Auschwitz-Birkenau. Fartyget skulle göra ytterliga tre resor mellan Lübeck och Kalmar, totalt togs trehundra judiska flyktingar emot.
Programkvällen är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia.
Medverkande:
Historikern Malin Thor Tureby har skrivit om hjälpverksamheten inom Kalmars mosaiska församling och den bevarade dokumentationen av Beredskapssjukhusets arkiv i en kommande lokalhistorisk antologi som tagits fram av Forum för levande historia.
Angelica Ruckstuhl från Judiska museet i Stockholm ger en bild av judiskt liv i Kalmar genom historien.
Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om dem som befriades; både de som överlevde och de som ligger begravda på stadens begravningsplatser.
Moderator är journalisten och radioproducenten Thomas Lunderquist.
Läs om programkvällen:
Länk till Kalmar läns museums webbplats
Länk till Forum för levande historias webbplats
Länk till den direktsända programkvällen
Intervjuer:
För intervjuer kontakta kommunikatör rebecka.egfors@kalmarlansmuseum.se, 0480-45 13 21
eller press@levandehistoria.se, 070 259 38 19
För frågor om den kommande antologin med ny lokalhistorisk forskning, kontakta Forum för levande historia.
Fler programkvällar i höst:
Programkvällen i Kalmar är en av tre som Forum för levande historia arrangerar i samarbete med lokala aktörer på platser runt om i landet i höst. Övriga programkvällar genomförs i Helsingborg 10 november i samarbete med Helsingborgs museer och Dunkers kulturhus, samt i Örebro 7 december i samarbete med Judiska museet och Örebro Läns museum.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.