Gå direkt till innehåll
Inför jubileumsåret har Forum för levande historia tagit fram ett grafiskt manér som designats av Tegel & Hatt.
Inför jubileumsåret har Forum för levande historia tagit fram ett grafiskt manér som designats av Tegel & Hatt.

Pressmeddelande -

250 år av judiskt liv i Sverige

Under 2025 uppmärksammar Forum för levande historia tillsammans med många andra myndigheter och organisationer 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige. På sajten judisktliv.se finns i dagsläget uppemot 100 jubileumsevenemang som anordnas på platser runtom i landet.

I år är det 250 år sedan Sveriges första judiska församling bildades och judar officiellt fick lov att bo i landet. År 1775 gav Gustav III den tyske sigillgravören och handelsmannen Aaron Isaac rätt att få bosätta sig i Sverige utan att tvingas konvertera till kristendomen. Detta beslut lade grunden för ett rikt och levande judiskt liv som genom århundradena har berikat Sveriges kultur och samhälle.

Regeringen ser jubileumsåret 2025 som ett tillfälle att öka kunskapen om den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. Flera myndigheter har fått i uppdrag att uppmärksamma jubileumsåret, bland andra Forum för levande historia.

Webbplats, grafiskt manér och utställning

Forum för levande historia har därför tagit fram ett grafiskt manér för alla som anordnar aktiviteter och sprider information om jubiléet samt webbplatsen www.judisktliv.se. Här kan besökare hitta evenemang som arrangeras runtom i landet under jubileumsåret och få information om den judiska minoritetens historia och kultur i Sverige. Den 24 april öppnar myndigheten en ny utställning om hur det är att vara ung jude i dag.

─ Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro i Sverige, men det var inte förrän 1775 som judar fick bosätta sig i landet utan att konvertera till kristendomen. Under år 2025 firar vi därför 250 år av officiellt judiskt liv i Sverige. Året är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma hur judisk historia, kultur och identitet har sammanflätats med Sveriges historia och berikar vårt land, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

Uppemot 100 evenemang finns i dagsläget publicerade på webbplatsen judisktliv.se och nya tillkommer löpande. Under året planeras evenemang runtom i landet – Borås, Jönköping, Karlstad, Sundsvall, Stockholm, Växjö. I Floda går det att få en visning av Nääs slott och höra mer om Sophie Elkans liv och författarskap. I Malmö gick startskottet för stadens jubileumsaktiviteter på Malmö konsthall i januari och resten av året bjuder på allt från judisk stadsvandring till jiddischteater. I Göteborg går det till exempel att besöka Sveriges äldsta synagoga.

Forum för levande historias arbete kring jubileumsåret sker i nära samarbete med Judiska centralrådet i Sverige, som är en sammanslutning av alla judiska församlingar i Sverige. Judiska centralrådet sköter samordningen av evenemangen på judisktliv.se. Detta arbete har pågått sedan 2022 och drivs av ett projektkontor med hjälp av volontärer på många platser.

Relaterade länkar

Ämnen


Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Genom kunskap om historien vill vi bidra till reflektion och lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop. Vi tar fram utställningar, fortbildningar, rapporter, material för skolan och håller seminarier och samtal.

Kontakter

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884
Media Content Panel
Backdrop-1.jpg
Backdrop-1.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
3840 x 2160, 710 KB
Ladda ner