Pressmeddelande -
Förintelsens minnesdag i Stockholm
Varje år minns och hedrar vi människorna som mördades under Förintelsen. Även detta år då vi är tillsammans digitalt. Forum för levande historia flyttar minnesceremonin den 27 januari från Raoul Wallenbergs torg till Eric Ericssonhallen i Stockholm – ceremonin blir digital och kan följas i direktsändning.
Förintelsens minnesdag är en internationell dag då vi hedrar alla de som föll offer under Förintelsen; Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper. Det är också en dag för att uttrycka stöd för alla människors lika värde.
– Den här dagen i Stockholm brukar överlevande, anhöriga och många andra samlas på Raoul Wallenbergs torg. I år tänder vi ett ljus hemma istället. Tillsammans skänker vi ljus över alla de människor vars liv släcktes. Låt oss hedra deras minne, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.
Digital minnesceremoni den 27 januari
En ceremoni med tal, musik och ljuständning sänds live från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Utan publik. Vi hör berättelser från överlevande, en av dem är Livia Fränkel. Statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén deltar bland andra, och Sofia Karlsson och Martin Hederos står för musiken. Överintendent Ingrid Lomfors modererar. Se ceremoniprogrammet här.
Minnesceremonin kl. 17.00-18.15 kan följas direkt på svtplay.se/forum, på Forum för levande historias webbsida och Facebooksida.
Utställningen ”Motstånd” om de som räddade liv
Årets minnesdag lyfter fram personer som valde att ta ställning mot nazismen under Förintelsen. Människor med olika bakgrunder, som räddade livet på andra, och som på olika sätt protesterade mot nazismen.
Detta kan man se i utställningen ”Motstånd” som visas på Sergels torg i Stockholm från den 27 januari fram till den 28 februari.
Samtal med amerikansk historiker
Under veckan sänds tre samtal med Carol Rittner, amerikansk professor som forskar om Förintelsen och andra folkmord. Rittner är även katolsk nunna. Hon är internationell gäst i årets program och forskar bland annat om varför intolerans ökar i samhället samtidigt som lärdomar från Förintelsens historia är närvarande. Bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och förra utrikesministern Margot Wallström deltar i samtalen. Mark Levengood modererar.
Se veckans program 25-28 januari
Bakgrund
Förintelsens minnesdag uppmärksammas över hela världen varje år den 27 januari, det datum då förintelselägret Auschwitz befriades. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer men också att bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.