Gå direkt till innehåll

Ämnen: Bibliotek, museum

Ny antologi: lokalhistoriska berättelser om Sverige och Förintelsen

Ny antologi: lokalhistoriska berättelser om Sverige och Förintelsen

Antologin Någonstans i Sverige lyfter fram olika lokala platser, ageranden och personöden med koppling till Förintelsen. Berättelser om judar på flykt i krigets Europa, om bemötandet och mottagandet i krigsslutet, och hoppet om ett fortsatt liv i ett nytt hemland.

Forum för levande historia lanserar en ny webb. Foto: Martin Stenmark

Ny webb för 1000 sidor levande historia

Många söker kunskap om historien på Forum för levande historias webb; lärare, elever och historieintresserade. Det är 20 års produktion av faktasidor, rapporter, filmer och undervisningsmaterial, som nu samlats i en ny webb med ny design.

Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Flykten över Öresund till Helsingborg räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser. Bildcollage: Forum för levande historia

Programkväll 10/11: När Förintelsen kom till Helsingborg

När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Tusentals danska judar räddades undan nazisternas förföljelser. Hur blev deras liv? Hör historikern Pontus Rudberg med flera berätta i ett samtal som äger rum på Dunkers kulturhus och även sänds digitalt.

Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från Förintelsen. Fotokollage: Forum för levande historia

Programkväll 13/10: Ett vitt skepp kommer lastat - om när Förintelsens offer kom till Kalmar

Hur blev livet för de judiska flyktingar som 1945 evakuerades från tyska förintelse- och koncentrationsläger till Kalmar? Historikern Malin Thor Tureby, Angelica Ruckstuhl från Judiska museet, Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de överlevande som kom med fartyg till Kalmar. Samtalet äger rum på Kalmar läns museum och sänds digitalt.

Var går yttrandefrihetens gränser? Den frågan ställs i utställningen som nu visas i Kristianstad. Foto: Juliana Wiklund.

Utställningen ”Yttrandefrihetens gränser” öppnar i Kristianstad

Den 8 oktober öppnar ”Yttrandefrihetens gränser” på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, om att lyssna även till det man ogillar, och om vår yttrandefrihet – som inte är huggen i sten.

Ljuslyktor för att hedra Förintelsens offer den 27 januari. Foto: Juliana Wiklund

Förintelsens minnesdag högtidlighålls i hela landet

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Vi möts i olika arrangemang över hela landet. I Stockholm håller Forum för levande historia en minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål som kan följas i direktsändning.

Under 2021 samlar Forum för levande historia in föremål och vittnesmål med koppling till Förintelsen.

Pressvisning 29/9: Se inlämnade föremål från Förintelsens överlevande

Den 29 september klockan 14–16 visar Forum för levande historia några av de föremål och vittnesmål som under sommaren inkommit från Förintelsens överlevande och deras anhöriga. Insamlingen är en första glimt av Sveriges museum om Förintelsen, som inrättas 2022.

Stefan Löfven invigde den nya Per Anger-utställningen den 15 september på Forum för levande historia

Ny utställning hyllar människorättsförsvarare

"Mod och handling" är en ny utställning om Per Anger-priset, som nu har öppnat på Forum för levande historia. Statsminister Stefan Löfven invigde – och hyllade de som har mod att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Romerna – Förintelsens bortglömda offer

Idag den 2 augusti är den europiska minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen. Man beräknar att uppemot en halv miljon romer mördades. Men folkmordet på romerna är okänt för många – varför är det så?

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Pressinbjudan: Minnesceremoni för romer under Förintelsen

Den 2 augusti kl.14.00 hålls en minnesceremoni för de romer som mördades under Förintelsen. Författaren Majgull Axelsson talar tillsammans med Rosita Grönfors och flera romska representanter. En ny utställning på temat öppnar samtidigt på Raoul Wallenbergs torg.

Forum för levande historia påbörjar en landsomfattande insamling av minnen kopplade till Förintelsen.

Insamling av minnen för framtiden

Forum för levande historia påbörjar en landsomfattande insamling av minnen kopplade till Förintelsen med anknytning till Sverige. Främst vänder vi oss till de överlevande, deras barn och barnbarn som bär på en berättelse om Förintelsen.

Visa mer