Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kulturpolitik

Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Ljuslyktor för att hedra Förintelsens offer den 27 januari. Foto: Juliana Wiklund

Förintelsens minnesdag högtidlighålls i hela landet

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Vi möts i olika arrangemang över hela landet. I Stockholm håller Forum för levande historia en minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål som kan följas i direktsändning.

Ingrid Lomfors, foto: Martin Skoog

Ingrid Lomfors slutar efter sex år som överintendent

Överintendent Ingrid Lomfors slutar efter sex år på Forum för levande historia. – Hon lämnar ett unikt avtryck. Som överintendent har Ingrid Lomfors skapat just en levande historia som är så relevant i vår egen tid, säger Caroline Källner, tillförordnad överintendent från den 1 maj.

Den polsk-kanadensiske historikern Jan Grabowski var på besök i Stockholm 2020

Polska domen en varningsklocka

Forum för levande historia har i flera år pekat på den farliga utvecklingen i Polen, där regeringen genom lagstiftning hotar den fria historieskrivningen. ̶ Den fällande domen mot två polska historiker är en varningsklocka. Det här händer här och nu, säger överintendent Ingrid Lomfors.

Förintelsens minnesdag den 27 januari. Foto:Thomas Karlsson

Förintelsens minnesdag i Stockholm

Varje år minns och hedrar vi människorna som mördades under Förintelsen. Även detta år då vi är tillsammans digitalt. Minnesceremonin den 27 januari flyttar från Raoul Wallenbergs torg till Eric Ericssonhallen i Stockholm – ceremonin blir digital och kan följas i direktsändning.

Så blir Förintelsens minnesdag i år

Varje år minns och hedrar vi människorna som mördades under Förintelsen. Även detta år, när vi är tillsammans digitalt. Den 27 januari kommer många av oss att minnas genom digitala ceremonier arrangerade över hela landet. Forum för levande historia håller en minnesceremoni som kan följas i direktsändning.

2020 års Per Anger-pristagare: Intisar Al-Amyal från Irak

​Irakisk kvinnorättskämpe prisas: enstaka intervjutider kvar

Intisar Al-Amyal från Irak tar emot Per Anger-priset torsdag den 15 oktober vid en digital ceremoni i Stockholm. Prisutdelare är kulturminister Amanda Lind. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer den 12–13 oktober via länk från Irak.

Foto från utställningen "Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige"

Visas i Malmö: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige kan nu ses på Malmö stadsarkiv. Brev, fotografier och arkivmaterial skildrar några av de 500 barn som i slutet av 1930-talet kom från Nazityskland till Sverige genom räddningsinsatsen Kindertransport.

Ny rapport: Sveriges agerande under andra världskriget

​En ny studie från Forum för levande historia visar att merparten av dagens svenskar ser positivt på samlingsregeringens agerande under andra världskriget. Sverige anses inte ha varit opportunistiskt, eftersom den svenska regeringen inte hade något annat val än att göra eftergifter till Nazityskland.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Nyanserad bild av Sveriges relation till Förintelsen

I dag öppnar två nya utställningar om Sveriges relation till Förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningarna ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, bidrar båda två med komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

PRESSVISNING Sveriges relation till Förintelsen

Den 22 september öppnar två nya utställningar, ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, som belyser Sveriges relation till Förintelsen. Vad visste man i Sverige om nazisternas förintelsepolitik och hur agerade olika delar av det svenska samhället? Båda utställningarna lyfter fram komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Intisar Al-Amyal, årets Per Anger-pristagare Foto: Anne-Sophie Le Mauff

Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare

Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.

Demokrati pågår Foto: Martin Skoog

Här kan 9-12-åringar lära sig om demokrati

​Forum för levande historia vänder sig till barn mellan 9 och 12 år med nya utställningen Demokrati pågår. Barn, familjer och skolklasser i årskurs 4-6 bjuds nu in till att undersöka vad demokrati är. Media välkomnas att besöka utställning och workshop med skolelever.

Forum för levande historia öppnar åter för besökare

Idag den 10 augusti har vi åter öppnat våra publika lokaler för besökare. Såväl allmänhet som skolklasser hälsas välkomna igen. Lokalerna har varit stängda sedan i våras på grund av situationen kring coronaviruset (Covid-19).

Forum för levande historia skriver under för en stark demokrati

​Forum för levande historia undertecknar Deklaration för en stark demokrati, framtagen av kommittén Demokratin 100 år. Forum för levande historia har allt sedan starten för snart 20 år sedan arbetat för att med lärdom från Förintelsen och andra folkmord engagera och stärka människor i arbetet med att bevara en stark demokrati.

Visa mer