Gå direkt till innehåll
Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

Pressmeddelande -

Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för ungas tankar om identitet - vad innebär det att vara sig själv och att tillhöra en nationell minoritet? Den 2 december öppnar Jag är jag! som vänder sig barn i åldern 9–12 år.

I Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter (samer även som urfolk). Utställningen Jag är jag! har tagits fram i dialog med barn i mellanstadiet och bjuder in till samtal om identitet och arbete om nationella minoriteter.

– Jag gillar att spela tv-spel och hänga med kompisar. När jag var yngre brukade min mamma sjunga meänkieli-låtar för mig. Och sedan lärde jag mig dem på gitarr. Kanske gör jag en dag mina egna låtar på meänkieli, berättar 12-årige Aaron.

Genom filmer, fakta och foton får besökarna lära känna de fem nationella minoriteterna och fundera kring sin identitet och vad som formar ens eget ”jag”. I fem intervjufilmer berättar barnen Emir, Dan, Celina, Katja och Aaron om sig själva och om judisk, romsk, samisk, sverigefinsk och tornedalsk kultur.

Olika interaktiva faktastationer lär ut om historiska händelser som har påverkat de nationella minoriteterna och hur historien hänger ihop med i dag.

– Att unga får kunskap om de nationella minoriteternas historia, kultur och mångfald är viktigt för att förstå Sverige. Vi vill ge unga möjlighet att möta andra unga och se varandras likheter och skillnader, men också reflektera över sig själv. Det här är en utställning om allas lika värde, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

    Utställningen vänder sig till alla som vill veta mer om de nationella minoriteterna i Sverige men är särskilt framtagen för barn i åldern 9–12 år. En pedagogledd workshop erbjuds för skolklasser i årskurs 4–6 och intresset är stort.

    Jag är jag! visas hos Forum för levande historia i Stockholm från 2 december 2024 och fram till våren i 2026, därefter erbjuds den för turné i landet.

    Utställningen är en del av ett uppdrag från regeringen att genomföra kunskapshöjande insatser om historiska skeenden som påverkat de nationella minoriteterna.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Genom kunskap om historien vill vi bidra till reflektion och lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop. Vi tar fram utställningar, fortbildningar, rapporter, material för skolan och håller seminarier och samtal.

    Kontakter

    Mariella Kucer

    Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884