Pressmeddelande -
PÅMINNELSE Pressvisning 13 april av (O)mänskligt
Välkommen 13 april på pressvisning av den nya utställningen (O)mänskligt på Forum för levande historia och Etnografiska museet i Stockholm. Utställningen berättar om rasbiologer, skelettsamlare och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades och dömdes ut i vetenskapens namn.
På basis av historiska fakta och personliga berättelser lyfter utställningen (O)mänskligt fram hur vi i Sverige har sorterat och dömt ut människor. Syftet är att väcka tankar om sortering, människosyn och normers betydelse. Då och nu.
På Etnografiska museet visas hur skelett och skallar genom koloniala eller vetenskapliga expeditioner, utan hänsyn till lokalbefolkningen, fördes till museer i Sverige för analys. På Forum för levande historia lyfts de idéhistoriska strömningarna fram, om svensk rasbiologi, arvshygien och utsortering av de oönskade i syfte att ”skydda” de samhällsnyttiga.
O)mänskligt är en samproduktion mellan Forum för levande historia, Etnografiska museet och Riksutställningar som framför allt vänder sig till ungdomar och unga vuxna. Utställningen visas i Stockholm fram till våren 2011. Turnén fortsätter sedan i Sverige.
Pressvisning arrangeras tisdag 13 april kl. 11.00 med start på Forum för levande historia, Stora Nygatan 10 i Gamla Stan. Medverkande är bl.a. överintendent Eskil Franck, Forum för levande historia, museichef Anders Björklund, Etnografiska museet och enhetsledare Louise Andersson, Riksutställningar. Därefter busstransport till Etnografiska museet för fortsatt pressvisning kl 12.00. Tid är avsatt för intervjuer. Vi bjuder på lunch.
För frågor kontakta pressamordnare Johan Perwe på 0702-59 38 19 eller johan.perwe@levandehistoria.se. Mer information även på www.levandehistoria.se/projekt/omanskligt.
Forum för levande historia är en myndighet som med utgångspunkt i Förintelsen och andra brott mot mänskligheten arbetar med frågor som rör tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt uppdrag är att sprida kunskap och engagera och uppmuntra till självständigt tänkande.
Etnografiska museet ingår i myndigheten Statens museer för världskultur. Vi vill vara en mötesplats för alla som är intresserade av världen. Genom spännande och suggestiva program och utställningar vill vi öppna fönster mot skilda livsvillkor och kulturer från hela världen.
Riksutställningar är en myndighet som har till uppgift att producera och turnera vandringsutställningar i syfte att ge perspektiv på samtiden och samhällsutvecklingen och arbeta med kunskapsutveckling inom utställningsmediet.