Gå direkt till innehåll
Stolpersteine i Fridenau i Berlin. Bild: Alamy
Stolpersteine i Fridenau i Berlin. Bild: Alamy

Pressmeddelande -

Stockholms första snubbelstenar

Runt om i Europa har omkring 70 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Nu får Stockholm (och Sverige) sina första minnesstenar. I juni placeras snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm.

- Vi är väldigt glada att Stockholm och Sverige nu blir en del av detta viktiga europeiska minnesprojekt. Stenarna påminner oss om människor som fick en tillfällig respit i vår stad men som utvisades och sedan dödades under Förintelsen. Snubbelstenarna binder på ett både konkret och symboliskt sätt ihop Stockholms och Sveriges nutidshistoria med den europeiska, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, en av initiativtagarna till projektet i Stockholm.

Snubbelstenen är ett minnesmärke med formen av en gatsten med en inskription som identifierar en person som föll offer för Förintelsen. Stenen placeras på personens senast kända bostadsadress. Minnesstenen är utformad av den tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde sitt konstprojekt i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945. 

- Före och under andra världskriget sökte sig en del av de som var förföljda av nazisterna till Sverige. Snubbelstenarna är en viktig påminnelse om att Förintelsen var något som hände för inte alltför länge sedan, inte alls långt härifrån, som också berörde oss här i Sverige. Vi hoppas att Snubbelstenarna kommer att utgöra en viktig del i de insatser som görs för att vi inte ska glömma. Föreläsningar av överlevande, Forum för levande historias viktiga arbete, minnesmonumentet i Stockholm vid stora synagogan, liksom det planerade museet över Förintelsen är andra viktiga delar i det arbetet, säger Tommy Ringart, ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande.

Snubbelstenarna läggs på plats den 14 juni. På Kungsholmstorg 6 läggs en sten till minne av Erich Holewa som utvisades 1938 och som deporterades till Auschwitz 1942 där han dödades. På Apelbergsgatan 36 placeras en sten till minne av Hans Eduard Szybilski. Han utvisades 1939 och deporterades från Berlin till Auschwitz 1943. På Gumshornsgatan 6 placeras en snubbelsten till minne av Curt Moses som utvisades 1937 och som troligen dödades i Riga 1941.

- Att Stockholm får sina första snubbelstenar och att jag får inviga ett så här viktigt minnesmärke gör mig glad och stolt. De personer som föll offer för Förintelsen får vi aldrig glömma bort. Vi får heller aldrig glömma de mörka krafterna som låg bakom denna ondska. Jag hoppas att snubbelstenarna kommer påminna förbipasserande människor om medmänsklighet och att det kunde ske därför att andra valde att inte se, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet genomförs i samarbete med Stockholms stad.

Invigning 14 juni kl. 10.00
I samband med placeringen av den första snubbelstenen hålls en ceremoni på Kungsholms torg 6 i Stockholm. Medverkar gör bl.a. konstnären Gunter Demnig och Stockholms kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C). För mer information se Forum för levande historias webbplats.

Under eftermiddagen placeras en snubbelsten på Apelbergsgatan 36 kl. 13.00 och på Gumshornsgatan 6 kl. 14.00.

Panelsamtal 15 juni kl. 13.00
Ett panelsamtal om minnet av Förintelsen i det offentliga rummet hålls på Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm. För mer information och anmälan se
Forum för levande historias webbplats.

Bakgrundsinformation
Historikern fil dr Olof Bortz har på uppdrag av Forum för levande historia gjort efterforskningar som resulterat i kunskapen om dessa personer vid dessa adresser. Källor för efterforskningarna har varit Statens utlänningskommissions arkiv, Sandlerkommissionen samt arkivet och museet Yad Vashem i Jerusalem. Efterforskningarna har gällt personer som uppehöll sig i Stockholm under 1930- och 40-talet på en angiven adress, som utvisades och sedan föll offer för Förintelsen.

Mer information kommer inom kort finnas på Forum för levande historias webbplats.

För mer information om det europeiska konstprojektet Stolpersteine, se www.stolpersteine.eu

Presskontakter
Bodil Sundén, presskontakt, Forum för levande historia
Tel: 0702 59 38 19, 0720 78 34 34
E-post: bodil.sunden@levandehistoria.se
www.levandehistoria.se

Tommy Ringart, ordförande, Föreningen Förintelsens Överlevande
Tel: 0705 62 11 40
E-post: tommy.ringart@gmail.com
www.ffo.nu

Oscar Ljunggren, presskontakt hos kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C)
Tel: 0761 22 94 01
E-post: oscar.ljunggren@stockholm.se
www.stockholm.se

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176

Mariella Kucer

Presskontakt Press/Kommunikatör 46720763884