Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kriser, tillbud

En utställning i serieboksform baserat på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers teckningar.

PRESSVISNING Familjen som försvann – en utställning i serieboksform

Tid: Torsdag den 10 mars kl. 10.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm
Den 12 mars öppnar utställningen ”Familjen som försvann” baserad på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers sökande efter sin judiska familjs gömda historia. Det är en utställning i serieboksform om smärtan över att bli avskuren från sin historia och om spåren som led

Forum för levande historia presenterar en ny rapport om antisemitiska föreställningar och attityder i Sverige över tid.

PRESSTRÄFF Ny kartläggning av antisemitiska föreställningar och attityder

Tisdagen den 1 juni presenterar Forum för levande historia en ny rapport om antisemitiska föreställningar och attityder i Sverige 2005 och 2020. Syftet är att öka kunskapen om antisemitism, komplettera tidigare forskning och bidra till en samlad bild av det aktuella läget i samhället. 

Forum för levande historia påbörjar en landsomfattande insamling av minnen kopplade till Förintelsen.

Insamling av minnen för framtiden

Forum för levande historia påbörjar en landsomfattande insamling av minnen kopplade till Förintelsen med anknytning till Sverige. Främst vänder vi oss till de överlevande, deras barn och barnbarn som bär på en berättelse om Förintelsen.

Förintelsens minnesdag den 27 januari. Foto:Thomas Karlsson

Förintelsens minnesdag i Stockholm

Varje år minns och hedrar vi människorna som mördades under Förintelsen. Även detta år då vi är tillsammans digitalt. Minnesceremonin den 27 januari flyttar från Raoul Wallenbergs torg till Eric Ericssonhallen i Stockholm – ceremonin blir digital och kan följas i direktsändning.

Så blir Förintelsens minnesdag i år

Varje år minns och hedrar vi människorna som mördades under Förintelsen. Även detta år, när vi är tillsammans digitalt. Den 27 januari kommer många av oss att minnas genom digitala ceremonier arrangerade över hela landet. Forum för levande historia håller en minnesceremoni som kan följas i direktsändning.

Forum för levande historias nya rapport undersöker hur vittnesmål från Förintelsens överlevande definierats, samlats in och använts.

Ny rapport: Förintelsens vittnesmål förbisedda av forskare

Trots tillgängliga arkivsamlingar med insamlade vittnesmål och berättelser använder forskare sällan de överlevandes skildringar i vetenskapliga undersökningar. Det visar en ny rapport från Forum för levande historia, författad av historikern Malin Thor Tureby och kulturvetaren Kristin Wagrell som är verksamma vid Malmö universitet och Linköpings universitet.
Den nya rapporten Vittnesmål från Fö

2020 års Per Anger-pristagare: Intisar Al-Amyal från Irak

​Irakisk kvinnorättskämpe prisas: enstaka intervjutider kvar

Intisar Al-Amyal från Irak tar emot Per Anger-priset torsdag den 15 oktober vid en digital ceremoni i Stockholm. Prisutdelare är kulturminister Amanda Lind. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer den 12–13 oktober via länk från Irak.

Foto från utställningen "Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige"

Visas i Malmö: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige kan nu ses på Malmö stadsarkiv. Brev, fotografier och arkivmaterial skildrar några av de 500 barn som i slutet av 1930-talet kom från Nazityskland till Sverige genom räddningsinsatsen Kindertransport.

Ny rapport: Sveriges agerande under andra världskriget

​En ny studie från Forum för levande historia visar att merparten av dagens svenskar ser positivt på samlingsregeringens agerande under andra världskriget. Sverige anses inte ha varit opportunistiskt, eftersom den svenska regeringen inte hade något annat val än att göra eftergifter till Nazityskland.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Nyanserad bild av Sveriges relation till Förintelsen

I dag öppnar två nya utställningar om Sveriges relation till Förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningarna ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, bidrar båda två med komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

PRESSVISNING Sveriges relation till Förintelsen

Den 22 september öppnar två nya utställningar, ”Sverige och Förintelsen” och ”Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers”, som belyser Sveriges relation till Förintelsen. Vad visste man i Sverige om nazisternas förintelsepolitik och hur agerade olika delar av det svenska samhället? Båda utställningarna lyfter fram komplexa och delvis motsägelsefulla berättelser.

Intisar Al-Amyal, årets Per Anger-pristagare Foto: Anne-Sophie Le Mauff

Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare

Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.

Forum för levande historia öppnar åter för besökare

Idag den 10 augusti har vi åter öppnat våra publika lokaler för besökare. Såväl allmänhet som skolklasser hälsas välkomna igen. Lokalerna har varit stängda sedan i våras på grund av situationen kring coronaviruset (Covid-19).

Minnessten för romska offer, Chelmno. Foto: Mia Taikon

Årsdagen av ”Zigenarnatten” påminner om romerna då och nu

Idag den 2 augusti är årsdagen av den så kallade ”Zigenarnatten” 1944. Då avrättades omkring 3000 romska fångar i Auschwitz natten mellan den 2 och 3 augusti. Forum för levande historia uppmärksammar detta med en digital programkväll där statsministern deltar med en videohälsning.

Einar Åbergs bokhandel i Stockholm i oktober 1941 och Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Fotografier från Karl Sandels samling, Historisk Bildbyrå och KW Gullers, Nordiska museet.

Forum för levande historia utforskar Sveriges relation till Förintelsen

I en ny satsning kommer Forum för levande historia att utforska Sveriges relation till Förintelsen. I september öppnar två nya utställningar och under hösten planeras flera samtalskvällar med koppling till ämnesområdet Sverige och Förintelsen. Ytterligare innehåll presenteras under hösten.

Forum för levande historias nya antologi lyfter fram propagandans betydelse i både Nazityskland och Sovjetunionen.

Ny rapport: Propaganda påverkar i kristider

I en ny rapport, "Propaganda – en antologi om påverkan”, lyfter Forum för levande historia fram propagandans betydelse i Nazityskland, Sovjetunionen och Islamiska Staten (IS). Även Sveriges hanterade av utländsk propaganda under mellankrigstiden tas upp.

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Nytt klassrumsmaterial från Forum för levande historia.

Demokratiska samtal – ett nytt klassrumsmaterial

Olika åsikter måste kunna rymmas i en demokrati. Men hur ska vi samtala med varandra? Forum för levande historias nya digitala och interaktiva klassrumsmaterial ”Demokratiska samtal” ger skolelever möjlighet att öva både sin samtalskompetens och sitt kritiska tänkande. Materialet är kostnadsfritt och riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet.

Judiska flickor på Göteborgs centralstation 1939. Foto: Kamerareportage/TT

Ny utställning: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska barn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt. Utställningen öppnar den 25 januari.

Visa mer