Gå direkt till innehåll

Ämnen: Litteratur

Ny antologi: lokalhistoriska berättelser om Sverige och Förintelsen

Ny antologi: lokalhistoriska berättelser om Sverige och Förintelsen

Antologin Någonstans i Sverige lyfter fram olika lokala platser, ageranden och personöden med koppling till Förintelsen. Berättelser om judar på flykt i krigets Europa, om bemötandet och mottagandet i krigsslutet, och hoppet om ett fortsatt liv i ett nytt hemland.

En utställning i serieboksform baserat på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers teckningar.

PRESSVISNING Familjen som försvann – en utställning i serieboksform

Tid: Torsdag den 10 mars kl. 10.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm
Den 12 mars öppnar utställningen ”Familjen som försvann” baserad på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers sökande efter sin judiska familjs gömda historia. Det är en utställning i serieboksform om smärtan över att bli avskuren från sin historia och om spåren som led

Sonja och Senta Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto i Polen 1941.

Pressinbjudan: Minnesceremoni för romer under Förintelsen

Den 2 augusti kl.14.00 hålls en minnesceremoni för de romer som mördades under Förintelsen. Författaren Majgull Axelsson talar tillsammans med Rosita Grönfors och flera romska representanter. En ny utställning på temat öppnar samtidigt på Raoul Wallenbergs torg.

Stina Wirsén och Hédi Fried. Foto: Viktor Gårdsäter/Natur & Kultur

Hédi Frieds böcker till Sveriges skolor

I syfte att öka kunskapen om historien och stimulera till samtal om inkludering och mångfald tillgängliggör Axel Johnson, Forum för levande historia och Natur & Kultur Hédi Frieds böcker ”Frågor jag fått om Förintelsen” samt ”Historien om Bodri” för Sveriges skolor.

Fyra noveller om Förintelsen från förlaget Novellix.

Nyutgivna noveller om Förintelsen till skolor

Nu börjar Forum för levande historia sprida fyra noveller om Förintelsen från förlaget Novellix till skolor. Novellerna gavs ut den 1 september, på 80-årsdagen av andra världskrigets utbrott, i samarbete med författaren och journalisten Anders Rydell.

Bild: Johan Back

NY UTSTÄLLNING: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Denna gigantiska plundring berör oss än i dag, även i Sverige. Utställningen visas på Forum för levande historia 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Bild: Johan Back

PRESSVISNING: Plundring – början till ett folkmord

Pressvisning torsdagen den 28 mars kl.11.00 ​Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundring av kulturföremål blev en del av Förintelsen. Utställningen visas 28 mars – 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Bild: Johan Back

Ny utställning: Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Utställningen visas på Forum för levande historia 28 mars – 17 augusti 2019.

Prata rasism på Bokmässan 2018

Prata rasism på Bokmässan 2018

​På årets bokmässa i Göteborg är Forum för levande historia samarbetspartner under temat Respekt. Ett femtiotal seminarier och samtal arrangeras för att sprida kunskap, erfarenheter och olika perspektiv. I fokus står satsningen Prata rasism.