Pressmeddelande -
Romerna – Förintelsens bortglömda offer
Idag den 2 augusti är den europiska minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen. Man beräknar att uppemot en halv miljon romer mördades. Men folkmordet på romerna är okänt för många – varför är det så?
Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 mördas de cirka 4 200 romer som fanns kvar i Auschwitz-Birkenau. På några få timmar förs de till gaskamrarna, familjerna i den romska lägeravdelningen som är skilda från övriga lägerfångar.
Trots böcker, filmer och forskning om Förintelsen är det mindre känt att folkmordet drabbade uppemot 500 000 romer under nazistregimen.
Richardo Blomerus är en ung romsk aktivist och lärarstuderande. Under sin skolgång har han ställt frågor om romers öden under Förintelsen. Utan att få svar. För två år sedan var han på hågkomstresa till Auschwitz.
– Då verkligen insåg jag att folk vet inget om romsk historia. Till och med min egen släkt och mina vänner vet inte mycket. Därför måste vi prata om det, så att det blir hört och inte glöms, säger Richardo Blomerus.
I år lyfter Forum för levande historia fram folkmordet på romer under Förintelsen genom ett program i Kunskapskanalen och på UR Samtidens webb.
– I programmet får man pusselbitar till varför det dröjt så länge för romers berättelser att ta plats i Sverige. Genom kunskap och samtal kan vi också belysa romers situation idag, säger Caroline Källner, tillförordnad överintendent på Forum för levande historia.
UR Samtiden om romer under Förintelsen
Se samtal med romske aktivisten Richardo Blomerus, historikerna Andrej Kotlarchurck och Ida Al Fakir, med flera i UR Samtidens program.
Minnesceremoni i Stockholm
Till de romska offrens minne hålls idag kl. 14-14.45 en ceremoni på Wallenbergs torg i Stockholm, arrangerad av Sveriges Internationella Roma Filmfestival (SIRF) i samarbete med Forum för levande historia.
Läs mer om minnesceremonin.
Utställning om 2 augusti 1944
Utställningen ”2 augusti 1944 Romernas sista natt i Auschwitz” belyser romernas situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
Den kan ses på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm mellan 2 och 30 augusti.
Läs mer om utställningen här och ladda ner den digitalt.
FAKTA
Cirka 4 200–4 300 romer gasades ihjäl i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau natten mellan den 2 och 3 augusti 1944.
Totalt 21 000 romer mördades i Auschwitz-Birkenau.
Mellan 200 000 och 500 000 romer uppskattas ha mördats i Europa under andra världskriget. De dog eller avrättades i fång- och förintelseläger, arkebuserades av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.
I Sverige finns idag cirka 50 000–100 000 romer och resande i hela landet. Den romska minoriteten finns i Sverige sedan 1500-talet.
Sveriges nationella minoriteter är romer, judar, samer (urfolk), sverigefinnar och tornedalingar.
För FN och Europarådet är det en viktig fråga hur enskilda länder skyddar nationella, etniska, religiösa och språkliga minoriteter.
Läs mer på www.levandehistoria.se
Länk till Regeringens strategi för romsk inkludering 2012-2032
Ämnen
Kategorier
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.