Gå direkt till innehåll
Förintelsens minnesdag den 27 januari

Pressmeddelande -

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Den 27 januari samlas människor över hela världen för att hedra minnet av de som föll offer för Förintelsen. I Sverige genomförs ett hundratal arrangemang. På Raoul Wallenbergs Torg i Stockholm anordnas en minnesceremoni med ljuständning och tal av överintendent Ingrid Lomfors samt Dina och Jovan Rajs, överlevande från Förintelsen.

Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar de som föll offer för Förintelsen och mördades av den nazityska regimen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper. Det är viktigt som ett erkännande, men också som en påminnelse om vad som kan ske i ett samhälle när medmänsklighet och samhörighet försvinner, och där rasism och främlingsfientlighet tillåts styra.

Minnesdagen är också ett tillfälle att inspirera till engagemang hos alla dem som på olika sätt arbetar för alla människors lika värde, mot rasism och andra former av intolerans i samhället. I Sverige och runt om i världen.

Sedan 2005 är denna dag en internationell minnesdag deklarerad av FN. I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja arbetet med Förintelsens minnesdag runt om i landet. I år uppmärksammas minnesdagen med ett hundratal arrangemang i form av minnesceremonier, utställningar, teater- och filmvisningar och seminarier, på platser som Helsingborg, Malmö, Borås, Söderköping, Västerås, Mora, Sunne och Gällivare. För fler aktiviteter se vårt Kalendarium här.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm anordnas en minnesceremoni från kl. 17 med tal,musik och ljuständning. Huvudtalare är överintendent Ingrid Lomfors. Vid ceremonin deltar även Dina och Jovan Rajs, båda överlevande från Förintelsen, sånggruppen Kum zing mit undz och musikerna Witt Michaj och Jakob Silberstein. Program här.

Inför Förintelsens minnesdag varje år erbjuder Forum för levande historia en utskrivbar miniutställning som går att ladda ned och sätta upp i t.ex. biblioteket eller skolan. Årets utställning handlar om människosynen i Nazityskland. Fokus är T4-aktionen, nazismens dödshjälpsprogram, som riktades mot människor med funktionsnedsättning.

– Det var en människosyn som bidrog till en normförskjutning vad gäller alla människors lika värde. En människosyn, som vi idag med facit i hand, ser som en viktig beståndsdel på vägen mot Förintelsen, säger överintendent Ingrid Lomfors.

För mer information och intervjubokning kontakta pressansvarige Johan Perwe på tfn: 0702-59 38 19 eller e-post johan.perwe@levandehistoria.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet som vill öka toleransen i samhället och arbeta för alla människors lika värde. Genom att visa vad vi kan lära av historiska händelser som Förintelsen och andra brott mot mänskligheten vill vi utmana föreställningar om ”vi” och ”dom”.l

Kontakter

Johan Perwe

Johan Perwe

Presskontakt Pressansvarig 46720703176 (ej sms)