Gå direkt till innehåll

Ämnen: Konst, kultur, underhållning

  • Forum för levande historia i Oslo för att utbilda lärare om Förintelsen i Norge

    Just nu befinner sig ett 20-tal svenska lärare i Oslo för att studera Norge under andra världskriget med fokus på den nazityska ockupationen och Förintelsen. För att fylla på sin kunskap och förbereda sig för framtida hågkomstresor med elever till Förintelsens minnesplatser i Norge. Under Forum för levande historias ledning.
    I år är det 80 år sedan krigsslutet och allt färre ögonvittnen finns

  • Ny bok sätter ljus på tornedalingar, kväner och lantalaiset

    Tornedalingar, kväner och lantalaiset är en av Sveriges fem officiellt erkända nationella minoriteter, men deras historia har länge varit okänd. Nu ger Forum för levande historia ut Varken finne eller svensk – en bok som ska öka kunskapen om hur den svenska staten och kyrkan under mer än hundra år behandlade den tornedalska minoriteten. Boken släpps den 10 juni vid ett livesänt boksamtal.

  • Instagramkonto om ungt judiskt liv blir ny utställning

    Hur är det att vara ung svensk jude i dag? I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för personliga berättelser som bygger på Judiska ungdomsförbundets instagramkonto @stoltjude. Utställningen öppnar den 25 april.

  • De berättar för framtiden

    Flera berättargrupper besöker just nu grundskolor runt om i landet för att dela med sig av sina anhörigas upplevelser under Förintelsen. Syftet är att hålla minnet levande, öka kunskaperna och fortsätta de viktiga samtalen om alla människors lika värde. Bakom satsningen står Forum för levande historia.

  • 250 år av judiskt liv i Sverige

    Under 2025 uppmärksammar Forum för levande historia tillsammans med många andra myndigheter och organisationer 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige. På sajten judisktliv.se finns i dagsläget uppemot 100 jubileumsevenemang som anordnas på platser runtom i landet.

  • På måndag är det 80 år sedan Auschwitz befriades

    På Förintelsens minnesdag den 27 januari hedrar vi alla offer och de som riskerade sina liv för att stå upp för människovärdet. I år är det 80 år sedan de nazityska koncentrations- och förintelselägren befriades. Över 170 arrangemang i form av minnesceremonier, utställningar, film och föredrag genomförs runt om i landet.

  • På Förintelsens minnesdag minns vi för framtiden

    På Förintelsens minnesdag den 27 januari hedrar vi alla offer och de som riskerade sina liv för att stå upp för människovärdet. I år är det 80 år sedan de nazityska koncentrations- och förintelselägren befriades. Över 170 arrangemang i form av minnesceremonier, utställningar, film och föredrag genomförs runt om i landet.

  • Ny utställning om nationella minoriteter – Jag är jag!

    I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för ungas tankar om identitet - vad innebär det att vara sig själv och att tillhöra en nationell minoritet? Den 2 december öppnar Jag är jag! som vänder sig barn i åldern 9–12 år.

  • Ny rapport: Varför uppstår antisemitism?

    Forum för levande historias rapport ”Okunskap, myter och rädsla” visar hur svenska allmänheten tenderar att förklara fördomar och fientlighet som riktas mot judar som grupp. Bland annat anses antisemitism vara ett utländskt påfund kopplat till gamla fördomar och okunskap. Rapporten lyfter också fram förekomsten av stereotyper och antisemitiska tankefigurer i det svenska samhället.

  • 20 år av levande historia

    Den 1 juni fyller Forum för levande historia 20 år. Samtidigt får myndigheten ett breddat uppdrag. Bland annat förstärks arbetet med fördjupa kunskaperna om antisemitism, antiziganism och andra former av rasism och intolerans.

  • Ny utställning om romska kvinnors vardagsliv öppnar i Stockholm

    Premiär i dag den 6 maj för konstnären Malgorzata Mirga-Tas utställning "Livets trådar". Flera färgstarka och storskaliga textila verk med koppling till romska kvinnors vardagsliv och den romska historien ställs ut för första gången och kan ses hos Forum för levande historia i Stockholm fram till 31 augusti.

  • Ny antologi: lokalhistoriska berättelser om Sverige och Förintelsen

    Antologin Någonstans i Sverige lyfter fram olika lokala platser, ageranden och personöden med koppling till Förintelsen. Berättelser om judar på flykt i krigets Europa, om bemötandet och mottagandet i krigsslutet, och hoppet om ett fortsatt liv i ett nytt hemland.

  • Ny webb för 1000 sidor levande historia

    Många söker kunskap om historien på Forum för levande historias webb; lärare, elever och historieintresserade. Det är 20 års produktion av faktasidor, rapporter, filmer och undervisningsmaterial, som nu samlats i en ny webb med ny design.

  • 2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

    Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Visa mer